Privreda

Šepić:Potez hrvatske antievropski i nije dobrosusjedski manir

Šepić:Potez hrvatske antievropski i nije dobrosusjedski manir
Šepić:Potez hrvatske antievropski i nije dobrosusjedski manir

PARIZ/SARAJEVO -Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić razgovarao je danas u Parizu s hrvatskim kolegom, predsjedavajućim delegacije Hrvatske u Vijeću Evrope Gvozdenom Flegom o odluci Hrvatske da uloži žalbu na izvoz mlijeka iz BiH u zemlje Evropske unije.

Šepić je kazao da je ovom prilikom izrazio nezadovoljstvo i neslaganje s ovakvim potezom Hrvatske, koji je napravio veliku štetu mljekarima u BiH, ali i odnosima dviju susjednih zemalja i zamolio da ovakvu reakciju prenese Vladi Hrvatske, što je predsjedavajući Flego i prihvatio.

“Hrvatska vlada je djelovala antievropski. Takav potez nije ideja Evrope kojoj težimo, niti je dobrosusjedski manir. Vjerujem da su to dosad i sami uvidjeli te da će Evropska komisija hitno i pozitivno riješiti ovo pitanje, u korist BiH, i prije roka od 16. septembra. A mi u BiH, zasad najbolje možemo odgovoriti na očitu nepravdu tako što ćemo cijeniti, poštovati i kupovati svoje domaće, bh. proizvode, te evropskim kolegama na svim nivoima jasno i argumentovano prezentirati poziciju BiH i legitimno pravo na zaštitu državnih interesa i naših građana”. izjavio je Šepić.

Naveo je da je u brojnim razgovorima s kolegama širom Evrope uvidio da razumiju ovu poziciju i „cijene takav pristup u radu i odgovornom političkom djelovanju“.

Šepić u Parizu učestvuje u radu Biroa Vijeća Evrope i Političkog komiteta koji se održava u sjedištu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije