Privreda

Sindikalci ne pristaju na donošenje novog zakona o radu

Sindikalci ne pristaju na donošenje novog zakona o radu
Sindikalci ne pristaju na donošenje novog zakona o radu

BANJALUKA - Učesnici mirne protestne šetnje, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, poručili su danas u Banjaluci u ime 120.000 članova sindikata da ne pristaju na donošenje novog zakona o radu i smanjenje stečenih prava radnika.

Obraćajući se učesnicima protestne šetnje u parku "Dr Mladen Stojanović", predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je da je današnja protestna šetnja samo znak upozorenja i da će se sindikalci ponovo okupiti u istom parku ukoliko neko pokuša da promijeni postojeći Zakon o radu i umanji stečena prava radnika.

Mišićeva je rekla da borba za postojeći zakon o radu nije borba samo za radnike, već i borba za penzionere i nezaposlene na birou za zapošljavanje.

Ona je rekla da je nedavno u razgovorima u Banjaluci predstavnicima MMF-a jasno prenijela stav sindikata da ne pristaje na donošenje novog zakona o radu i smanjenje radničkih prava.

Predsjednik Aktiva mladih Savez sindikata Goran Stanković pročitao je Prvomajski proglas, u kojem se poručuje "ne" novom zakonu o radu, kao i da Savez sindikata ne da ugovor o radu na neodređeno vrijeme, 40-časovnu radnu sedmicu i "tri osmice".

On je rekao da sindikat ne da pravo na plaćenu pauzu od 30 minuta, na godišnji odmor i plaćeno odsustvo, kao i pravo na godinu plaćenog porodiljskog odsustva.

U proglasu se navodi da sindikat ne da pravo na kolektivno pregovaranje, pravo na uvećanje plate na osnovu minulog rada od 0,50 odsto, te pravo na uvećanje plate na osnovu prekovremenog rada od 30 odsto.

U proglasu, naveo je Stanković, ističe se da sindikat ne da pravo na uvećanje plate po osnovu rada na državne praznike od 50 odsto, pravo na troškove prevoza kod dolaska i povratka sa posla, pravo na topli obrok, te pravo na regres i godišnji odmor.

Sindikat u proglasu poručuje da ne da pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, pravo na otkazni rok, otpremninu kod tehnološkog viška, kolektivne ugovore i pravo na praznike.

Članovi sindikata negodovali su zbog jučerašnje izjave ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Milenka Savanovića, koji njihovu protestnu šetnju smatra manifestacijom povodom obilježavanja 1. maja, a ne reagovanjem protiv donošenja novog zakona o radu.

Nakon što je pročitan Prvomajski proglas, učesnici mirne protestne šetnje su se razišli.

Prije čitanja proglasa i obraćanja u parku "Dr Mladen Stojanović", učesnici šetnje minutom ćutanja odali su počast Draganu Đuriću, članu sindikata MUP-a Srpske koji je ubijen u terorističkom napadu u Zvorniku.

Prema procjeni Saveza sindikata, na protestu u Banjaluci je učestvovalo oko 5.000 članova sindikata.

Protestna šetnja protekla je mirno, bez incidenata, uz jake mjere obezbjeđenja policije i sindikalnih radara.

Za vrijeme šetnje za saobraćaj je bila zatvorena Ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije