Privreda

Sindikat rudara prijeti širenjem protesta

VARŠAVA - Poljski sindikat "Solidarnost" zaprijetio je danas da će proširiti štrajk protiv odluke vlade da zatvori četiri rudnika, dok se oko hiljadu rudara nalazi u jamama kao znak protesta.

"Ukoliko se situacija ne promijeni i pregovori sa vladom ne dovedu do željenog rješenja, glavni štab intersindikata će se sastati u utorak u Katovicama radi preduzimanja odgovarajućih mjera", izjavio je predsjednik sindikata "Solidarnost" Pjotr Duda.

On je pozvao premijera Evu Kopač da povuče iz parlamenta prijedlog zakona o restrukturisanju rudarske kompanije "Veglova", koja je u državnom vlasništvu, a koja posjeduje 14 rudnika i zapošljava 47.000 ljudi.

Duda je rekao da će do kraja dana štrajk biti proširen na sve rudnike i da će uslijediti štrajk u sektoru energetike i željeznice.

"U jamama 13 rudnika kompanije "Veglova" danas se nalazi 1.054 rudara", izjavio je za AFP portparol kompanije Tomaš Glogovski.

On je dodao da se štrajk organizuje u rotaciji i da nije obustavljena proizvodnja.

Prema vladinom prijedlogu, četiri rudnika, u kojima je zaposleno 11.000 radnika, biće zatvoreno.

Prve procjene pokazuju da će oko 3.000 ljudi ostati bez posla, dok će 6.000 preći u novu kompaniju koja će biti osnovana umjesto nerentabilne "Veglove".

Oko 2.000 radnika biće uključeno u penzioni i pretpenzioni program.

Ugalj je glavni izvor energije u Poljskoj, a ova država je i veliki proizvođač ovog energenta. U 2013. godini Poljska je proizvela ukupno 76,5 miliona tona uglja u svojim rudnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije