Privreda

Sindikati: Nije vrijeme za poskupljenje struje

Sindikati: Nije vrijeme za poskupljenje struje
Sindikati: Nije vrijeme za poskupljenje struje

SARAJEVO - Savez samostalnih sindikata Federacije BiH /FBiH/ smatra da nije vrijeme za bilo kakva poskupljenja, a posebno ne električne energije, kao jednog od osnovnih energenata.

Savez u saopštenju izražava bojazan da će najavljeno poskupljenje cijene električne energije biti samo početak lavine poskupljenja i ostalih energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda.

"Svjesni smo činjenice da je trenutno cijena električne energije u BiH najniža u regionu, ali smo isto tako svjesni i činjenice da imamo sasvim dovoljno prirodnih resursa koji osiguravaju proizvodnju ovog energenta u dovoljnim količinama. Stoga pozivamo odgovorne da razmisle o narednim potezima i da na umu, prije svega, imaju interes građana FBiH, a samim tim i radnika", navodi se u saopštenju.

Sindikalci ističu da, u vrijeme kada godinama nije bilo povećanja minimalne cijene rada i kada je ekonomski položaj radnika svakim danom sve teži, poskupljenje cijene električne energije predstavlja direktan atak na i tako već prazne novčanike njihovih članova.

U Savezu navode da nisu protiv tržišnog poslovanja bilo kojeg javnog preduzeća u FBiH, ali da njihovi interesi ne smiju biti usmjereni protiv onih kojima pružaju svoje usluge, prije svega, protiv građana.

Od 1. januara računi za struju za domaćinstva koja se snabdijevaju iz "Elektroprivrede BiH" biće uvećani za 4,33 odsto, a ostaloj potrošnji za 0,88 odsto, dok će kupcima koji se snabdijevaju iz "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna" računi dolaziti uvećani za 1,97 KM.

Nove cijene juče je odobrila Regulatorna komisija za energiju u FBiH /FERK/ na sjednici u Mostaru, odnosno data je saglasnost na prijedlog cijene usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge elektroprivredama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije