Privreda

"Skenderija": Centar zbivanja postaje pustoš

"Skenderija": Centar zbivanja postaje pustoš
"Skenderija": Centar zbivanja postaje pustoš

SARAJEVO - Privredni grad "Skenderija" u Sarajevu nekada je bio centar zbivanja, a danas sve više postaje pustoš.

U ovom centru Sarajlije su nekad mogle gledati vrhunske sportske događaje, popiti piće, dobro pojesti, ali i kupiti najbolje modne marke. Danas je prostor poprilično devastiran, a većina poslovnih prostora prokišnjava. Nekada je ovdje u funkciji bilo blizu 250 poslovnih prostora, sada radi između 60 i 80. Oko 3.000 zakupaca i njihovih porodica jedva preživljavaju, a kako kažu, grijanje im Uprava "Skenderije" uredno naplaćuje bez obzira na to što imaju samo topli zrak koji ne može zagrijati prostor. I radnici "Skenderije" su nezadovoljni, jer već četiri mjeseca nisu dobili platu.

Predrag Radak, predsjednik Udruženja privrednika u Privrednom gradu "Skenderija", ističe da neće dozvoliti prodaju "Skenderije" za male pare, te "da zna da se neki Arapi, a među njima i Al Šidi, raspituju i zainteresovani su za kupovinu" ovog objekta, koji se nalazi u centru grada.

Ističe da Privredni grad "Skenderija" ima podršku kantonalnog ministra Emira Hrenovice, te da je prijedlog zakupaca i ministra da se prostori izdaju bez rente, da zakupci plaćaju režije, te da se malo "u život vrati" "Skenderija".

"Ovdje više ničega nema. Sve zjapi prazno. U ponedjeljak imamo sastanak privrednika, Uprave, Nadzornog odbora, resornog ministarstva, te radnika 'Skenderije', kojima kasne četiri plate i koji su se već pobunili", kaže Radak.

Tvrdi da vlastima nije u interesu da obnove ledenu dvoranu u "Skenderiji".

"Očigledno je da neko iz vlasti ima plan da za sitne pare proda ovaj centar, da se ovdje izgradi veliki kompleks s podzemnim garažama, da se da na koncesiju 35 godina i da se onda opet proda. Mogu oni to uraditi, nije problem, ali će morati prvo nas isplatiti", ističe Radak.

Hajriz Bećirović, direktor "Skenderije", kaže da je i prije njegovog dolaska na čelo ove ustanove stanje u Privrednom gradu bilo teško, te da su dugovi bili više od dva miliona KM, ali da je, kako tvrdi, za ove tri godine njegovog mandata poboljšan ambijent za rad privrednika.

Bećirović dodaje da je 200.000 KM uloženo za postavljanje klime, stropa, rasvjete, ulaznih vrata, podova...

"Također, smanjili smo zakupnine poslovnih prostora sa 20 na 13 KM i ulagačima u prostore sa 10 na pet maraka po kvadratu, želeći da oživimo ovaj prostor i privučemo nove zakupce, a i da starim damo mogućnost da prošire svoju djelatnost. Međutim, ispod te cijene se više ne može ići. I stvarno ne znam šta bi više trebalo da uradim! Također, zakupcima smo dali mogućnost da nam u godini mogu biti dužni dvije kirije", ističe Bećirović.

Radak smatra da menadžment "Skenderije" treba da učini više napora da privuče nove brendove, pa tako i kupce, te da za to primaju velike plate.

Resorni ministar Emir Hrenovica u petak nije bio raspoložen govoriti o problemima u "Skenderiji", samo je rekao da je u ponedjeljak sastanak na kojem će reći šta misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije