Privreda

Škoti na mukama: Šta će biti s viskijem?

Škoti na mukama: Šta će biti s viskijem?
Škoti na mukama: Šta će biti s viskijem?

Škotski izvoznici viskija vrijede čak četiri puta više od izvoznika hrane i godišnje državi donose profit od 4,3 milijarde funti. Proizvođači su oprezni ukoliko dođe do ustavnih promjena, a rizici su veliki.

Škotski viski bi mogao da bude veliki gubitnik referenduma ako Škoti proglase nezavisnost.

"Dobro treba ostaviti tako kako jeste", rekao je Džejms Espej iz jedne destilerije, a prenosi Blic.

Proizvođači viskija udružili su se i podnijeli pismo koje je potpisalo 130 lidera industrije pozivajući Škote da kažu “ne” samostalnosti. Industrija zapošljava 35.000 ljudi i čini četvrtinu cjelokupnog izvoza hrane i pića u Britaniji.

Oko međunarodnog tržišta, gdje se proda devet od 10 flaša viskija, stvorila se najveća nervoza pogotovo ako Škotska izgubi članstvo u EU, a time i pregovaračku poziciju na tržištima u razvoju.

"Indija je na primjer veliko tržište. Ako Škotska nije u EU neće imati ni sporazum o slobodnoj trgovini i naš viski biće diskriminisan na tom tržištu", poručuje Gevin Hjuit, bivši predsjednik Škotske asocijacije proizvođača viskija.

Takođe, mnoge destilerije uvoze žitarice iz zemalja EU kako bi napravile viski pa bi time i proizvodnja bila mnogo skuplja, a troškovi će im se povećati i ako dođe do promjene valute jer će kamatne stope biti znatno više.

Škotski viski takođe bi izgubio i postojeću mrežu britanskih ambasada koje promovišu piće u inostranstvu.

Zašto je otcjepljenje Škotske pogubno za viski

Ako Škotska danas na referendumu izglasa nezavisnost, to će imati negativne kratkoročne posljedice za prestižni škotski sektor proizvodnje viskija, sudeći prema rezultatima studije holandske Rabobanke.

"Kratkoročna dobit od sticanja nezavisnosti Škotske je mala, dok su negativne posljedice daleko veće", navodi u studiji analitičarka Elena Saputo, a prenosi agencija Frans pres.

Izvoz škotskog viskija, koji je drugi najunosniji izvozni proizvod Škotske poslije ugljovodonika, mogao bi se suočiti sa otežanim pristupom na međunarodnim tržištima, naročito na tržištu Evropske unije, na koju otpada 37 odsto škotskog izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije