Privreda

Škrebić: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva

Škrebić: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva
Škrebić: Zastoj u reformi radnog zakonodavstva

BANJALUKA - Skupština Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske ocijenila je danas da je došlo do zastoja kod reforme radnog zakonodavstva u Srpskoj i potrebno je da socijalni partneri pristupe izradi novog zakona o radu, izjavio je predsjednik Unije Dragutin Škrebić.

"Smatramo da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite krivac za zastoj u provođenju reforme radnog zakonodavstva, jer su oni jedini za to decidno zaduženi, a imamo utisak da podliježu pritiscima sindikata", rekao je Škrebić novinarima nakon sjednice Skupštine Unije udruženja poslodavaca.

On je naglasio da su se poslodavci više puta izjasnili da kroz reformu javnog zakonodavstva ne traže umanjenje radničkih prava, već samo "razdvajanje rada od nerada", te usaglašavanje zakona o radu sa drugim zakonima.

Škrebić je podsjetio da je sporazumom predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata iz maja 2010. godine, kada je utvrđivana najniža cijena rada, decidno navedeno da se u roku od 18 mjeseci mora donijeti novi zakon o radu.

On je dodao i da je ranije faktički bilo dogovoreno i formiranje radne grupe koja treba da analizira postojeći Zakon o radu i automatski da predloži izmjene postojećeg i da se pristupi donošenju novog zakona.

"Sa ovim našim zahtjevima upoznaćemo predsjednika Vlade Željku Cvijanović i resorno ministarstvo, a ukoliko se ne ispoštuju i krene sa radom radna grupa za reformu radnog zakonodavstva, vjerovatno ćemo biti primorani da primijenimo i radikalnije mjere", istakao je Škrebić.

On je među radikalnije mjere naveo prijedloge koje su se mogli čuti na skupštini, a koji se odnose na obustavljanje plaćanja poreza i doprinosa, te izrazio nadu da će Vlada Srpske i sindikat ozbiljno shvatiti ova upozorenja, sjesti za pregovarački sto i početi sa izradom novog zakona o radu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije