Privreda

Slijedi obustava eksploatacije rude

Slijedi obustava eksploatacije rude
Slijedi obustava eksploatacije rude

SREBRENICA - Zaposleni u Rudniku boksita "Srebrenica", koji su nekoliko dana u štrajku i obavljaju samo minimum procesa rada, obustaviće eksploataciju rude sa površinskih kopova koju vrši firma izabrana na tenderu ukoliko im, prema dogovoru, do 7. jula ne bude isplaćena jedna plata.

Radnicima nisu isplaćene četiri plate i doprinosi za više mjeseci tokom prethodnih godina.

"Nedopustivo je da radnici ne primaju plate i da rade u ovako teškim uslovima bez zdravstvenog osiguranja", rekao je predsjednik Granskog sindikata rudarske i metalske industrije Republike Srpske Tane Peulić.

Predstavnici opštine Srebrenica kažu da ova lokalna zajednica podržava radnike i ističu da se u Rudniku ne poštuje zakon, jer je poslodavac dužan da u roku od 30 dana zaposlenim isplati zarađene plate.

Savjetnik načelnika za privredu srebreničke opštine Ćazim Salimović kaže da se ne može dozvoliti da izvođač radova na eksploataciji rude ostvaruje ekstra profit, a da nema sredstava za Rudnik i plate njegovim radnicima, te za izmirivanje osnovnih zakonskih obaveza kao što su koncesije i naknade za korištenje prirodnih resursa.

Na sinoćnjem sastanku radnika i direktora Rudnika Mladen Radića sa predstavnicima sindikata, opštine i izvođača radova, najavljeno je podnošenje krivične prijave protiv bivših rukovodilaca zbog potpisivanja štetnih ugovora po ovo preduzeće.

U prethodnih nekoliko godina nisu izmirivani ni reprogramirani dugovi prema fondovima, koncesione i naknade za korištenje prirodnih resursa.

Radić je izjavio da će nastojati da u saradnji sa "Aluminom" obezbijedi sredstva za isplatu jedne plate, što je kratkoročno rješenje za ovaj kolektiv.

On je naveo da je u roku od 10 dana zakazan sastanak sa svim zainteresovanim subjektima za sklapanje ugovora, kojim bi bilo omogućeno poslovanje rudnika i izmirivanje zaostalih obaveza iz prethodnog perioda u nekom prihvatljivom roku.

Kriza u ovom rudniku nastupila je nakon otkrivanja malverzacija litvanskih poslodavaca u Fabrici glinice "Birač" iz Zvornika čija je "kćerka" zvornička "Alumina" jedini kupac rude boksita od srebreničkog rudnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije