Privreda

Slovenački intelektualci upozorili na štetnu privatizaciju

Slovenački intelektualci upozorili na štetnu privatizaciju
Slovenački intelektualci upozorili na štetnu privatizaciju

LJUBLJANA - Više od 100 slovenačkih intelektualaca potpisalo je peticiju kojom su pozvali Vladu na prekid privatizacije državnih preduzeća i banaka, navodeći da je riječ o "rasprodaji" koja se provodi u nepovoljnim uslovima i pod pritiskom.

"Protivimo se takvoj rasprodaji, koja je za Sloveniju, na dugi rok, štetna", navode u peticiji potpisnici, među kojima su mnoga poznata i ugledna imena iz akademskog i kulturnog miljea, pravnici i sociolozi, pa i nekoliko ekonomista.

Peticiju protiv privatizacije potpisala su i tri nekadašnje sudije Ustavnog suda, više univerzitetskih profesora i nekadašnji predsjednik slovenačkog parlamenta France Bučar, prenose mediji.

Među potpisnicima je i poznati makroekonomista starije generacije Jože Mecinger, koji već niz godina tvrdi da prodaja državnih preduzeća može Slovence dovesti u situaciju da postanu "nadničari" u vlastitom vinogradu i da za "rasprodaju" nema ni pravih ekonomskih razloga.

"Pravih razloga za privatizaciju nema, jer Slovenija na vrijeme vraća dugove, budžetski prilivi su veći nego lani i postoji suficit na tekućem računu", rekao je Mecinger.

Potpisnici peticije tvrde da i sama Vlada premijera Mire Cerara shvata da opsežna privatizacija nije dobra niti korisna, ali se Cerar brani kako su privatizaciona obećanja data EU i akterima na finansijskom tržištu.

Potpisnici u peticiji zahtijevaju da Cerarova Vlada opozove prodaju 15 velikih preduzeća i banaka, koje su obećali prijašnja vlada i tadašnji parlament, te da se ne donosi novi paket iz portfelja državne imovine namijenjen prodaji, uz strateški plan koji je najavila nova vlada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije