Privreda

Slovenija se sprema za ozbiljnu štednju

LJUBLJANA - Slovenačka Vlada planira novi paket oštrih mjera štednje u sljedeće dvije godine, kako bi spriječila dalji pad rejtinga države, piše ljubljanski list "Delo".

Mjere koje predlaže Ministarstvo finansija, prema neslužbenim informacijama, odnose se većinom na smanjivanje troškova javnog sektora.

Plate javnih službenika bile bi smanjene za dodatnih pet odsto, nakon što su sredinom ove godine smanjene na osnovu Zakona o stabilizaciji javnih finansija, a predviđaju se i zamrzavanje zakonski određene minimalne plate, te niže naknade za nezaposlene.

U Ministarstvu finansija navode da su u sadašnjoj situaciji restriktivne mjere gotovo jedini instrument za pokretanje privrednog rasta i stabilizaciju javnih finansija, te da je za očuvanje kredibiliteta Slovenije potrebno budžetske troškove uskladiti sa realnim mogućnostima.

Direktor "Instituta za ekonomsku dijagnozu i prognozu" Rasto Ovin rekao je da ove jeseni ne vidi znakove koji bi mogli promijeniti sadašnje negativne ekonomske tokove, ali da postoji mogućnost da se spriječi pad rejtinga Slovenije, jer agencije koje ih dodjeljuju reagiraju i na mjere ekonomske politike.

Slovenački ministar privrede Radovan Žerjav izjavio je juče da je stanje u privredi slabo, a da su projekcije za budućnost još lošije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije