Privreda

Sofija nema namjeru da prekida "Južni tok"

Sofija nema namjeru da prekida "Južni tok"
Sofija nema namjeru da prekida "Južni tok"

BEOGRAD - Bugarska nema namjeru da prekida projekat "Južni tok" i već u petak, 19. decembra, u Moskvi će biti održan sastanak bugarskog i ruskog ministra energetike u vezi s tim projektom, izjavio je u Beogradu bugarski ministar ekonomije Božidar Lukarski.

Lukarski je, nakon sastanka sa ministrom energetike Srbije Aleksandrom Antićem, izjavio novinarima da je sa bugarske strane uvijek postojala želja da se taj projekat ostvari, ali u okviru evropskih energetskih pravila.

On je rekao da će se "ići dalje sa tim" projektom bitnim i za Bugarsku i za Srbiju i ponovio da taj projekat još nije okončan.

"Htjeli smo da čujemo zvaničan stav ministra energetike Rusije o tom projektu", rekao je Lukarski novinarima i dodao da će se više detalja o sudbini "Južnog toka" znati poslije tog susreta.

Prema njegovim riječima, nakon sastanka premijera Bugarske Bojka Borisova i njemačkog kancelara Angele Merkel bilo je jasno da i za EU to nije zvanično završen projekat.

Lukarski rekao da je sastanak u Moskvi inicirao bugarski ministar energetike koji je dobio brz odgovor od ruskog kolege Aleksandra Novaka, koji je već za ovu nedjelju zakazao sastanak o "Južnom toku", prenijeli su beogradski mediji.

Antić, koji se sastao sa bugarskim kolegom u okviru Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, izjavio je da je na sastanku bilo riječi o projektu gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske i da su definisani dalji koraci za realizaciju tog projekta.

On je najavio da će narednih nekoliko dana biti formiran ekspertski tim sa obje strane kako bi se pripremili svi tehnički elementi i budući kapacitet te gasne konekcije za predstojeći sastanak ekspertskog tima koji treba da bude održan do kraja decembra.

Antić je rekao da je Srbija obezbijedila sredstva u budžetu za 2015. godinu za izradu prostronog plana posebne namjene za tu gasnu konekciju i dodao da je taj projekat od regionalnog značaja, te da je važan i za Srbiju i za Bugarsku.

On je dodao da je bilo riječi i o izgradnji autoputa između Bugarske i Srbije od Dimitrovgrada do Sofije i da će u naredne dvije godine biti izgrađen pun profil tog autoputa.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije