Privreda

Španija izgubila novo preduzeće u Južnoj Americi

Španija izgubila novo preduzeće u Južnoj Americi
Španija izgubila novo preduzeće u Južnoj Americi

MADRID/LA PAZ - Španija i Evropska unija su danas zatražile kompenzaciju od Bolivije pošto su vlasti te latinoameričke zemlje preuzele lokalnu elektrodistributivnu mrežu španske firme "Red elektrika", što je izazvalo zabrinutost u vezi drugih investicija na "Zelenom kontinentu".

Najava predsjednika Bolivije Eva Moralesa o preuzimanju pomenute firme je drugi udarac za Španiju u posljednjih 15 dana, pošto je Argentina nešto ranije preuzela filijalu naftnog giganta "Repsola", YPF, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Iako je preuzimanje u Boliviji relativno malog obima, ono je prouzrokovalo strepnje da bi i druge vlade u Latinskoj Americi koje AFP naziva populističkim, pogotovo one pred kojima su izbori, mogle da preduzmu slične korake.

Španski ministar za ekonomiju, Luis de Gindos, izjavio je kako "vlada u Madridu ne voli ovakve odluke, prije svega zato što vjerujemo da je zakonska sigurnost investicija u zemljama poput Bolivije od ključnog značaja."

Elektrodistributivna mreža "Red elektrike" je pomogla bolivijskoj privredi i narodu, rekao je ministar De Gindos u Briselu i dodao da je vlada u La Pazu "garantovala da će španskoj firmi nadoknaditi troškove ulaganja u elektroenergetsku mrežu. Pratićemo razvoj situacije."

Portparol Evropske komisije je izrazio podršku Španiji i pozvao Boliviju da odobri "brzu i adekvatnu" kompenzaciju.

"Red elektrika" je saopštila da nacionalizacija neće imati "značajnije posljedice" po poslovne rezultate korporacije, budući da u ukupnim prihodima bolivijska filijala učestvuje sa samo 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije