Privreda

Sporazum RS i Rusije obara cijenu gasa

Sporazum RS i Rusije obara cijenu gasa
Sporazum RS i Rusije obara cijenu gasa

BANJALUKA - Potpisivanjem sporazuma Vlade RS i ruske kompanije "Gazprom" o direktnoj isporuci gasa RS, cijena gasa u RS će biti dosta niža u odnosu na postojeću.

Ocijenio je ovo danas Slobodan Puhalac, direktor kompanije "Gas-Res", koja će u perspektivi biti posrednik u kupovini energenta od "Gazproma" i zadužena za njegovu distribuciju kupcima u RS.

Puhalac je dodao da je novi sporazum Vlade RS i ruske kompanije "Gazprom" prekretnica u razvoju sektora gasa u RS, te da donosi sigurnost u snabdijevanju i solidnu cjenovnu poziciju.

"Ovakva pozicija cijena je nuđena i FBiH, a ona na njih nije odgovorila iz sebi razumljivih, nepoznatih razloga", rekao je Puhalac.

Prema njegovim riječima, razvoj distributivnih potrošača i mreže odnosi se na duži period, ali će se kao nova mogućnost pojaviti korištenje komprimovanog prirodnog gasa (sabijenog radi lakšeg transporta) dok se ne završi krak gasovoda "Južni tok".

"Taj pogon biće vrlo brzo izgrađen i očekujemo da će neki od manjih ili srednjih industrijskih kapaciteta koristiti prirodni gas u komprimovanom obliku, što je kao praksa razvijeno u susjednim zemljama", rekao je Puhalac.

On je dodao da novi sporazum, ipak, nije stao na kraj svim opstrukcijama ispruke ruskog gasa u RS, a koje postoje na nivou BiH.

"Opstrukcije na nivou BiH postoje, prije svega u odnosu na izgradnju priključka gasovoda 'Južni tok' u RS. Naime, nema sumnje da su kompanije iz FBiH, 'Energokomerc' i 'BH gas' ostvarivale višemilionske profite u dosadašnjim isporukama gasa potrošačima u RS, istovremeno zaboravljajući svoja komercijalna dugovanja 'Gazprom eksportu'. Zbog ovoga se može zaključiti da je realizacija projekta 'Južni tok' u RS naišla na nedobronamjerne komentare u FBiH", rekao je Puhalac, dodajući da im je važnija dominantna pozicija od obostranog razvoja.

Sporazum Vlade RS i ruske kompanije "Gazprom" prekretnica u razvoju sektora gasa u RS, te donosi sigurnost u snabdijevanju

On je istakao da bez obzira na sve političke smetnje pripreme za izgradnju "Južnog toka" kroz RS teku prema usvojenom planu.

"U toku je rad na predinvesticionoj dokumentaciji, a osnovni problem je zaključenje sporazuma između vlada Ruske Federacije i RS i formiranje zajedničke kompanije 'Gazproma' i 'Gas-Resa - South Stream Republika Srpska'", kaže on.

Puhalac je dodao da se u Moskvi razgovara o mogućnosti potpisivanja sporazuma o izgradnji priključka "Južnog toka" između vlada Ruske Federacije i RS, koji bi nakon konačnog definisanja trebalo da prođe samo verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz Privredne komore RS su ocijenili kako je dogovor o direktnoj isporuci gasa RS višestruko koristan za domaću privredu.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, je istakao da je dogovor posebno značajan za velike potrošače poput zvorničke "Alumine".

"Ova kompanija je do sada imala problema u nabavci ovog energeta zbog čega je morala tražiti alternativna rješenja za nabavke, što joj je otežavalo i poskupljivalo proizvodnju", rekao je on.

Blagojević je konstatovao da korištenje gasa kao energenta proces proizvodnje može učiniti dosta povoljnijim.

Podsjećanja radi, Sporazum o direktnoj isporuci ruskog gasa Srpskoj ozvaničen je u ponedjeljak u Moskvi. Potpise na njega stavili su Željka Cvijanović, premijer RS, i Aleksej Miler, generalni direktor kompanije "Gazprom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije