Privreda

Srbija pozvana u projekat "Agri", moguć gasovod do Rumunije

Srbija pozvana u projekat "Agri", moguć gasovod do Rumunije
Srbija pozvana u projekat "Agri", moguć gasovod do Rumunije

BEOGRAD - Srbija je dobila ponudu od Rumunije da učestvuje u energetskom projektu "Agri", kojim treba da se transportuje gas iz Azerbejžana u Evropu, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da će Srbija i Rumunija razmotriti izgradnju gasne interkonekcije između dvije zemlje.

"Projekat 'Agri' je još jedan od interesantnih u kojima Srbija može učestvovati i koji može dovesti određene količine gasa na Balkan", rekao je Antić novinarima poslije sastanka sa rumunskim kolegom Andrejem Dominikom Gereom.

On je naveo da je poziv za učešće Srbije u tom projektu veoma važan s obzirom na planove izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije od Mokrina do Arada.

Sistemom transporta, nazvanim "Agri", treba godišnje da se iz Azerbejdžana u Evropu doprema od pet do deset milijardi kubika gasa, a projektom bi trebalo da se gas iz Azerbejdžana dopremi do Gruzije, gdje će biti pretvaran u tečni gas, zatim bi se brodovima dopremao do Rumunije, a potom gasovodima do evropskih zemalja, rečeno je poslije sastanka.

Projekat je, kako je istaknuto, u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti, a Srbija je pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije