Privreda

Srebrenica dobija fabriku pomfrita

Srebrenica dobija fabriku pomfrita
Srebrenica dobija fabriku pomfrita

SREBRENICA - U srebreničkom naselju Vidikovac počeli su pripremni radovi za izgradnju fabrike za preradu krompira i proizvodnju pomfrita, vrijednosti oko tri miliona KM, rekao je Srni savjetnik načelnika za privredu i investicije u opštini Srebrenica Ćazim Salimović.

On kaže da je predviđeno da fabrička hala bude izgrađena do kraja oktobra i da nakon toga bude postavljena savremena oprema da bi naredne godine bila pokrenuta proizvodnja.

"Investitor je firma `Srebreničanka` iz Sarajeva čiji je vlasnik radni vijek proveo radeći u inostranstvu i svoj kapital, uz podršku partnera iz Azerbejdžana, želi da uložiti u ovu fabriku i organizuje otkup krompira od poljoprivrednika i proizvodnju pomfrita", rekao je Salimović. 

On je istakao da je investitor kupio zemljište na kojem je u toku uklanjanje postojećih objekata i uređenje lokacije za početak izgradnje fabričke hale u kojoj bi, po pokretanju proizvodnje, posao trebalo da dobije 45 radnika.

Podsjećajući da se u BiH godišnje uveze 10.000 tona pomfrita, Salimović kaže da će izgradnjom ove fabrike uvoz biti smanjen, a proizvedeni pomfrit će biti plasiran u najvećoj mjeri na domaće tržište. 

"Ova proizvodnja iziskivaće organizovanje otkupa krompira od poljoprivrednih proizvođača i na proljeće iduće godine organizovaće se kampanja i sugerisaće se poljoprivrednicima u srebreničkoj opštini, kao i u drugim dijelovima BiH, gdje se tradicionalno uzgaja krompir, da ovom kulturom zasiju veće površine", rekao je Salimović. 

On je dodao da će ovoj fabrici biti potrebno 20.000 tona krompira godišnje za kontinuiranu proizvodnju pomfrita, što garantuje otkup velikih količina od poljoprivrednih proizvođača. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije