Privreda

Šteta na šumama u Srbiji tri miliona evra

Šteta na šumama u Srbiji tri miliona evra
Šteta na šumama u Srbiji tri miliona evra

BEOGRAD - Šteta koju je prošlogodišnja suša nanijela šumama u Srbiji iznosi oko tri miliona evra, izjavio je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Srbijašume" Predrag Aleksić.

On je naveo da su "Srbijašume" izvukle iz šuma više od 100.000 metara kubnih suvih stabala što je velika ekonomska, ali i ekološka šteta, budući da osušena stabla predstavljaju izvor zaraze za druge zdrave biljke.

"To je velika ekonomska šteta nastala usled suša, jer skupljanje pojedinačnih stabala na velikom prostoru izaziva velike posledice, a troškovi da se oštećena stabla izvuku iz šuma su veći nego što to drvo vredi", rekao je Aleksić novinarima nakon obilaska Šumskog gazdinstva "Boljevac" na Rtnju.

Aleksić kaže da su najveće posljedice izazvale suše tokom 2012. godine kada je krajem avgusta i početkom septembra došlo do sušenja mladih šuma, koje su bile zasađene na teškim i nepristupačnim terenima.

On je dodao da je Šumsko gazdinstvo "Boljevac" pretrpjelo veliku štetu i od ledenog talasa krajem novembra i početkom decembra, a za sanaciju će, kako se procjenjuje, biti potrebno od 20 do 25 miliona evra.

Najveću štetu od ledenog talasa pretrpjela su šumska gazdinstava "Južni Kučaj" u Despotovcu, "Severni Kučaj" u Kučevu, "Timočke šume" u Boljevcu, "Niš i Rasina" u Kruševcu.

"Štete nastale od leda i snega u ovom kraju Srbije su ekološka katastrofa koja nije zabeležena u poslednja dva veka", naveo je Aleksić.

On je, međutim, ocijenio da šume u Srbiji jesu ugrožene, ali da nisu "u prevelikoj opasnosti" i da obnavljanje zahtijeva velika ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije