Privreda

Stiže pomoć za ugrožene poljoprivrednike

Stiže pomoć za ugrožene poljoprivrednike
Stiže pomoć za ugrožene poljoprivrednike

GRADIŠKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je danas mjere pomoći poljoprivredi ugroženoj od elementarnih nepogoda, među kojima su uvođenje premija i garantovan otkup voća.

Mirjanić je rekao da će se na taj način nastojati amortizovati šteta u voćarstvu, dok je drugi vid mjera dugoročniji i predviđa ulaganje u navodnjavanje, postavljanje protivgradnih mreža i uvođenje elaborata za podizanje novih voćnjaka.

On je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Udruženja voćara Republike Srpske, održanom u Donjim Podgradcima kod Gradiške, najavio i veće učešće sredstava iz budžeta i drugih izvora za uvezivanje primarnih poljoprivrednih proizvođača. 

"Ovakav vid organizacije u udruženje nije dobar, voćari moraju osnovati svoj klaster. Sa investitorima iz Italije dogovorili smo otvaranje velikih tržnih centara, što će garantovati otkup voća i povrća", rekao je Mirjanić.

Predsjednik republičkog Udruženja voćara Dragoja Dojčinović kaže da je zadovoljan dogovorenim na sastanku, pogotovo najavljenim premijama.

"Dosadašnje premije od 1,5 do dva feninga po kilogramu voća su nedovoljne, očekujemo da one budu desetak feninga za kilogram proizvedenog i isporučenog voća", rekao je Dojčinović.

Na današnjem sastanku u Donjim Podgradcima dogovoreno je da će domaća prehrambena industrija  otkupiti sve tržišne viškove voća. 

Direktor "Prijedorčanke" Nikola Vukelić rekao je da će, zahvaljujući mjerama Ministarstva poljoprivrede, i ove godine biti otkupljen sav višak voća na tržištu", rekao je Vukelić.

Nakon sastanka sa voćarima ministar Mirjanić obišao je nekoliko potkozarskih voćnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije