Privreda

Štrajk njemačkih mašinovođa

Štrajk njemačkih mašinovođa
Štrajk njemačkih mašinovođa

Mašinovođe državne njemačke željeznice "Dojče ban" u teretnom saobraćaju danas su ponovo stupile u štrajk, a u dva časa poslije ponoći rad će obustaviti i njihove kolege u putničkom saobraćaju.

"Danas u 15.00 časova počeo je štrajk u teretnom, a u dva časa poslije ponoći počeće i u putničkom saobraćaju", saopšteno je iz sindikata mašinovođa GDL, ali nije navedeno koliko će trajati obustava rada.

Sindikat GDL najavio je današnji štrajk samo nekoliko dana pošto je završena jednosedmična obustava rada i naveo da će biti duži od prethodnih, te da će vjerovatno obuhvatiti praznični vikend.

Uprava kompanije navodi da je spremna za pregovore sa sindikatom GDL i nada se rješenju, prenose mediji.

Ovo je deveta obustava rada u dugom sporu između sindikata maššinovođa GDL i državne njemačke željeznice "Dojče ban" zbog uslova rada.

Sedmodnevni štrajk mašinovođa, održan ranije u maju, bio je najduži u istoriji "Dojče bana" i izazvao je veliki poremećaj u saobraćajnom sistemu koji svakog dana koristi 5,5 miliona ljudi.

Njemačka željeznica "Dojče ban" dnevno preveze 5,5 miliona ljudi i ima 300.000 zaposlenih, a sindikat mašinovoda GDL već mjesecima traži povećanje plata.

Mašinovođe traže povećanje zarada od pet odsto i jedan sat manje rada tokom sedmice, te da njihove kolege koji voze lokomotive za manevrisanje imaju isti status kao i ostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije