Privreda

Štrajk radnika Lufthanze: Najavili zatvaranje tri najveća aerodroma

Štrajk radnika Lufthanze: Najavili zatvaranje tri najveća aerodroma
Štrajk radnika Lufthanze: Najavili zatvaranje tri najveća aerodroma

BERLIN - Štrajk kabinskog osoblja njemačke aviokompanije "Lufthanza", započet u petak u borbi za bolje zarade i uslove rada, širi se i za sutra je najavljeno da će na tri najveća aerodroma biti obustavljen rad - u Frankfurtu, Diseldorfu i Minhenu, javljaju njemački mediji.

Sutra od 4:30 do 23 sata kabinsko osoblje će obustaviti rad, a to znači da će ponovo biti otkazane brojne linije i pogođene hiljade i hiljade putnika, navode mediji i podsjećaju da je prvog dana štrajka bilo otkazano oko 290 letova, čime je bilo pogođeno 37.000 putnika, dok je juče bilo otkazano čak 520 letova, pri čemu je pogođeno oko 58.000 putnika.

Mediji upozoravaju da će se putnici morati prilagoditi višednevnom štrajku, koji je juče počeo na aerodromima u Diseldorfu i Frankfurtu, dok će recimo, aerodrom u Minhenu za sada biti izuzet, zbog kraja jesenjeg školskog raspusta.

Štrajkom je pogođena samo kompanija "Lufthanza", a ne i njene "kćerke-firme", poput "Jurovingsa", "Austrian Airlines", "Air Dolomiti" ili "Brušels Airlines", prenose mediji i navode da se putnicima nudi mogućnosti da besplatno otkažu let ili ga prebace na neki drugi termin.

Ovaj štrajk bi trebalo da traje do petka, a mediji javljaju da od prošlog četvrtka, dan pred početak štrajka pa sve do danas nije bilo kontakta između sindikata i menadžemta.

Iz sindikata upozoravaju da menadžment pravi samo propagandu  i okreće raspoloženje protiv sindikata.

Pregovori o tarifi poslovanja stjurda i stjuardesa traju već dvije godine, mnogo je spornih stvari vezanih za penzije i druga davanja, podsjećaju mediji i navode da je to prvi "ustanak" 19.000 pratećeg osoblja, dok su piloti štrajkovali već 31 put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije