Privreda

Sudbina "Unisa" u rukama povjerilaca

Sudbina "Unisa" u rukama povjerilaca
Sudbina "Unisa" u rukama povjerilaca

BANJALUKA - Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente i dalje vodi pregovore s povjeriocima u vezi sa deblokadom računa ovog preduzeća, tražeći da im kreditne obaveze budu prolongirane na godinu dana kako bi pokrenuli proizvodnju i stekli uslove da počnu izmirivati obaveze.

Međutim, iako je od većinskog vlasnika ovog posrnulog preduzeća kompanije "Balkan Steel" bilo najavljeno da će do kraja marta stići prve količine repromaterijala za pokretanje proizvodnje, to se ni do danas nije desilo. U Upravi ove fabrike i dalje su čvrsto uvjereni da će do toga doći do polovine aprila, tako da bi do kraja tog mjeseca došlo do početka proizvodnje, te ističu da su i fabrika i radnici spremni za početak rada.

Mile Georgievski, direktor Fabrike cijevi "Unis" Derventa, rekao je da se trenutno radi na dvije stvari, i to nabavka toplovaljane trake - polufabrikata, te da se vrše razgovori s povjeriocima "Unisa", u vezi sa deblokadom računa. Podsjetio je da je za pokretanje proizvodnje u ovom nekadašnjem gigantu metalske industrije potrebno ispuniti četiri uslova, a to je da se obezbijedi toplovaljana traka, zatim spremnost fabrike i radnika za početak proizvodnje, ali i deblokada računa.

"Od svih tih uslova, prva tri su već obezbijeđena, što znači da je fabrika u kondicionoj spremnosti za pokretanje proizvodnje, radnici su tu. Toplovaljana traka je trebalo da dođe do kraja marta, ali možda će nešto malo da zakasni, pošto je nabavljamo iz 'Železare' Smederevo, gdje je u toku promjena menadžmenta, koji se još konsoliduje, pa očekujemo da to bude negdje poslije Uskrsa", rekao je Georgievski, ističući da očekuju da će se tokom aprila ove godine steći uslovi da se pokrene proizvodnja u "Unisu". Istakao je da su izabrali smederevsku "Železaru" jer je najbliža.

Što se tiče deblokade računa, on kaže da su svugdje naišli na dobru volju da se pomogne, ali da ima određenih i različitih uslova koje postavljaju povjerioci i sada pregovaraju u vezi s tim.

"Od banaka koje su raspoložene tražimo da te naše obaveze po kreditima odlože, da nam daju grejs period od 12 mjeseci da 'zalaufamo' proizvodnju u fabrici i nakon toga da počnemo da plaćamo svoje obaveze po dinamici koja će biti ustanovljena", rekao je on. Ipak, Georgievski nije znao da nam kaže koliko u ovom trenutku iznose kreditne obaveze "Unisa".

Radoslava Milanković, predsjednik Sindikalne organizacije radnika "Unisa", rekla je da radnici očekuju da će doći do ispunjenja obećanja većinskog vlasnika, ističući da repromaterijal još nije isporučen fabrici.

Podsjećamo, Fabrika cijevi "Unis", koja je svojevremeno bila najznačajniji izvoznik iz BiH na tržište EU, već više od godinu dana nalazi se u dubokoj agoniji, uzrokovanoj nagomilanim problemima i prestankom proizvodnje.

"Unis" je zapao u teške probleme koji su doveli do toga da je Uprava poslala na čekanje 530 radnika zbog nedostatka posla, a poslovanje je opteretilo i kašnjenje isplata plata za radnike, te nemogućnost vraćanja višemilionskih kredita koje je podigao "Unis", a za koje je garancije izdala Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH. Međutim, Bord direktora kompanije "Balkan Steel", koja je većinski vlasnik "Unisa", izrazio je nedavno spremnost da uloži šest miliona evra u pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću, ukoliko Uprava potvrdi da su ispunjeni svi ostali uslovi za pokretanje proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije