Privreda

Šume RS: Premašeni postavljeni planski zadaci

Šume RS: Premašeni postavljeni planski zadaci
Šume RS: Premašeni postavljeni planski zadaci

BANJALUKA - Javno preduzeće "Šume Republike Srpske" je za prva tri mjeseca ove godine premašilo postavljene planske zadatke, jer je izvršilo sječu 355.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, zaključeno je danas u Banjaluci na sjednici Nadzornog odbora ovog preduzeća.

"Pravovremenim provođenjem procedura za ugovaranje sa izvođačima radova, kao i potpisivanjem ugovora sa kupcima šumskih drvnih sortimenata stvorena je dobra pretpostavka za početak radova odmah u januaru. U prilog su išle i dobre vremenske prilike u zimskoj sezoni", rečeno je danas na sjednici Nadzornog odbora.

Vrijednost realizacije u prva tri mjeseca ove godine je oko 27,4 miliona KM, što je za oko 9,4 miliona KM više od ostvarene u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz "Šuma Republike Srpske".

Postignuta je prosječna cijena šumskih drvnih sortimenata od 88,61 KM po metru kvadratnom , što je za 3,95 KM više od planirane prosječne cijene, a održan je i kontinuitet isplata plata radnicima.

U saopštenju se navodi da su obaveze dospjele na naplatu prema lokalnim zajednicama isplaćene, te obaveze dospjele prema sklopljenim reprogramima.

Uplaćivanje poreza i doprinosa je redovno, a izvršenje planiranih radova sa dobrim procentima, kao i održavanje kontinuiteta i sustizanje izmirivanja obaveza daje sigurnost stabilnosti poslovanja preduzeća u ovoj godini.

Potrebne aktivnosti u budućem periodu su stalna analiza na usklađenosti izvršenja radova po fazama rada, viši nivo kontrole krojenja i klasiranja kod panja, iznalaženje plasmana za ogrevno drvo, koje čini oko 89 odsto od zaliha lišćara na stovarištu.

Stalni zadatak mora biti praćenje naplate potraživanja s ciljem poboljšanja likvidnosti.

"Zadržavanjem postignutog trenda očekujemo uspostavljanje potpune stabilnosti poslovanja preduzeća u ovoj godini, finansijskom disciplinom, poboljšanjem likvidnosti i potpunim sustizanjem izmirenja obaveza", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije