Privreda

"Šume RS" će isporučiti više sirovina za preradu

"Šume RS" će isporučiti više sirovina za preradu
"Šume RS" će isporučiti više sirovina za preradu

BANJALUKA - Javno preduzeće "Šume RS" i drvoprerađivači potpisali su danas ugovore vrijedne 56 miliona KM, koji bi trebalo da u narednoj godini obezbijede redovnu isporuku sirovine za preradu.

Ipak, veliki drvoprerađivači imaju prijedlog da se započne praksa potpisivanja desetogodišnjih ugovora, kako bi se povećala sigurnost isporuke, a samim tim i investicije, prihod, izvoz i zaposlenost u RS.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da se ove godine planira eksploatacija 1.960.000 kubnih metara trupaca, što je za oko 30.000 metara kubnih više. Prema njegovim riječima, ugovorene količine trupaca za sljedeću godinu iznose oko 520.000 metara kubnih, u vrijednosti oko 56 miliona KM, a ugovori su potpisani sa oko 70 finalnih i polufinalnih prerađivača.

"Imajući u vidu i ostale potrošače i korisnike drvnih sortimenata, šumarstvo i drvoprerada predstavljaju važan segment ekonomije RS", istakao je Mirjanić i dodao da se zajedničkim snagama mora poboljšati struktura proizvodnje unutar ukupnog privređivanja. Za naredni period on najavljuje ofanzivan rad i aktivnosti svih aktera u šumarstvu i drvopreradi i veće forsiranje finalne prerade, a manje polufinalne.

Biljana Marković, predsjednik Nadzornog odbora "Šuma RS", naglasila je da im je bazna djelatnost očuvanje i održanje šumskog bogatstva RS, ali i eksploatacija glavnim korisnicima usluga, drvoprerađivačima.

"'Šume RS' čine sve što je u njihovoj moći da, poštujući odluke Vlade RS o prioritetima u eksploataciji šumskog bogatstva, i očekujući da predstavnici drvoprerađivača poštuju načine i uslove plaćanja, obezbijedimo finalan i gotov proizvod", rekla je Markovićeva.

Milan Kovač, vlasnik DI "Šipovo" i predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, očekuje nastavak dobre prakse i kontinuiteta u isporuci glavne sirovine drvnoj industriji u RS.

"Ova oblast zapošljava najviše radnika, a kvalitetnim snabdijevanjem trupcima znači i kvalitetno zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta", rekao je Kovač i dodao da je njegovo preduzeće potpisalo ugovor za isporuku 24.000 trupaca.

Miroslav Malijević, osnivač i direktor "Fagusa", kaže da sa "Šumama RS" imaju korektnu saradnju već 22 godine, ali da može biti i bolja.

"Vjerujemo da će u budućnosti resurs 'Šuma RS' biti iskorišten na još bolji način, kroz raspisivanje javnog tendera i potpisivanjem desetogodišnjih ugovora, s uslovima i obavezama za investiranje i finalizaciju", istakao je Malijević i dodaje da bi se tako rasteretili problemi, a deset puta bi bili veći prihod, izvoz i zaposlenost u RS.

"Ovi kratkoročni, jednogodišnji ugovori na određeni učinak su više nesigurni nego sigurni. 'Šume RS' se trude da obezbijede sigurnost, ali to je sistemski neriješeno", rekao je on. Prema njegovim riječima, samo desetogodišnji ugovori za ozbiljne investitore i prerađivače su prava prilika.

"Ovo što smo dosad kao grupacija potpisali za preko 50.000 kubika iz Javnog preduzeća nam nije dovoljno, jer imamo nove investicije i projekte. Ostatak neophodne sirovine ćemo nabaviti na tržištu u FBiH i u šumskim gazdinstvima", ističe Malijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije