Privreda

Švajcarci na "zlatnom" referendumu

Švajcarci na "zlatnom" referendumu
Švajcarci na "zlatnom" referendumu

ŽENEVA - Švajcarci će na referendumu krajem novembra odlučiti o sudbini nacionalnog zlata, koje bi trebalo da bude osnova finansijskog sistema.

Glasači odlučuju da li će biti naložena zabrana prodaje zlatnih rezervi Švajcarske centralne banke,  kao i držanje najmanje 20 odsto rezervi Centralne banke u obliku zlata.

Referendum  je posljedica finansijske krize koja je "poljuljala" povjerenje u papirni novac bez pokrića, kao i rasprodaje švajcarskog nacionalnog zlata u posljednjih 15 godina.

Švajcarska je 1999. godine imala 2.600 tona zlata,  od čega je do danas prodala više od polovine, te po zadnjem izvještaju posjeduje "samo" 1.040 tona.

Od preostalih zaliha zlata, približno 20 odsto čuva se u Londonu, a deset odsto  u Kanadi.

Rasprodaja zlata  dovela je do smanjenja postotka pokrivenosti zlatom švajcarske valute.

Tako je 1999. godine švajcarski franak imao pokriće vrijednosti u zlatu od 30 odsto,  a sada je taj postotak pao na manje od osam odsto.

Prema posljednjoj anketi,  45 odsto glasača podržava inicijativu za spas nacionalnog  zlata, dok je 39 odsto protiv.

Švajcarska vlada i Centralna banka protive se uvođenju ovih mjera, jer smatraju da bi one narušile nezavisnost Banke i značajno smanjile manevarski prostor za djelovanje u slučaju potrebe.

Podizanje postotka pokrivenosti vrijednosti franka zlatom bila bi vrlo skupa operacija, jer bi u slučaju pozitivnog rezultata na referendumu Centralna banka morala da kupi više od 1.500 tona zlata - navode švajcarski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije