Privreda

Sve bliže autoputu do Splita

Sve bliže autoputu do Splita
Sve bliže autoputu do Splita

BANJALUKA - U narednih šest mjeseci kineska kompanija "Synohidro" trebalo bi da izradi studijsku i projektnu dokumentaciju dijela autoputa od Banjaluke do Splita, odnosno dionice od Glamočana do puta AVNOJ-a.

Dokumentacija je neophodna za početak pregovora u vezi s kreditnim aranžmanom RS sa Eksim bankom, vrijednim oko 600 miliona evra.

Ovo je suština danas potpisanog Preliminarnog sporazuma o projektovanju i izgradnji autoputa od Glamočana do puta AVNOJ-a, dužine 62 kilometra i vrijednog oko 600 miliona evra.

Sporazum su potpisali Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi" RS, i Jang Fan, zamjenik direktora "Synohidro" za Evroaziju, a potpisivanju su prisustvovali i Željka Cvijanović, premijer RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, i Liang Jun, predsjednik kompanije "Synohidro".

"Ovaj ugovor nam otvara vrata za pregovore sa Eksim bankom, nakon čega ćemo biti u prilici da definišemo uslove komercijalnog ugovora za izvođenje", rekao je Topić.

Komentarišući potpisivanje Preliminarnog sporazuma o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka - Mliništa, dionice Glamočani - put AVNOJ-a, u dužini od 62 kilometra i vrijednosti 600 miliona evra, Čubrilović je rekao da je to dobra vijest za sve u RS.

"Ovo ne znači ugovor, ovo je samo stvaranje uslova da dođemo do ugovora za izvođenje radova", rekao je Čubrilović.

Poslije ugovora sa kineskom bankom, koja je ranije izrazila spremnost da finansira "Synohidro", odnosno RS u izvođenju radova na autoputu, biće potrebno pet godina za izgradnju 62 kilometra autoputa.

Inače, dužina ukupne dionice autoputa koja bi trebalo da bude izgrađena u RS je oko 93 kilometra i trebalo bi da ide od čvora Glamočani, preko Kola i platoa Manjače te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i dalje prema granici sa FBiH. Ova trasa ucrtana je u Prostorni plan RS.

"Ovo je dobar početak, a naš plan je da nastavimo saradnju i uspješno finaliziramo projekat", rekao je Liang Jun.

On je rekao da je" Synohidro" korporacija jedna od vodećih svjetskih izvođača u oblasti infrastrukturnih i energetskih projekata. Trenutno ova kompanija radi na 524 međunarodna projekta u više od 70 zemalja, a ukupna vrijendost tih radova je preko 45 milijardi američkih dolara, među kojima su i jedan projekat u Poljskoj i dva projekta izgradnje autoputa u Makedoniji.

Ova kompanija je već obezbijedila podršku kineske Eksim banke za projekat od Glamočana do puta AVNOJ-a, a Ambasada NR Kine u BiH krajem jula ove godine je Ministarstvu finansija RS dostavila pismo kojim se preporučuje da "Synohidro corporation ltd" obavlja sve aktivnosti u vezi sa projektom.

Eksim banka kreditira blok 7 TE Tuzla

Vlada FBiH je dala saglasnost za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Izvozno-uvozne banke Kine i Vlade FBiH o finansiranju projekta izgradnje bloka 7 - 450 MW TE Tuzla.

Svrha memoranduma je osiguranje podrške kineske vlade za finansiranje projekta pod povoljnijim uslovima u iznosu od 667.802.500 evra, saopšteno je iz Vlade FBiH.   

Konzorcijum "China Gezhouba Group", GEDI - Guadong Electric Power Design Institute izabran je za projektnog partera za zajedničko ulaganje u izgradnju bloka 7 - 450 MW u Termoelektrani Tuzla.          

Ovaj konzorcijum treba da bude izvođač izgradnje po principu "ključ u ruke", a finansiranje projekta predviđeno je kreditiranjem kineske Eksim banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije