Privreda

Sve spremno za Samit u Beogradu

Sve spremno za Samit u Beogradu
Sve spremno za Samit u Beogradu

BEOGRAD- Sve je spremno za Treći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, pod motom "Novi motor, nova snaga, nova platforma".

Okupiće se 1.350 učesnika. Kineski premijer Li Kećang doputovao je sinoć u Beograd u pratnji 100 zvaničnika i 200 privrednika iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede i energetike. Ovo je prva posjeta kineskog premijera Srbiji nakon 28 godina.

Na beogradskom aerodromu dočekao ga je premijer Srbije Aleksandar Vučić sa zvaničnicima. Premijer Kine izjavio je da će predstojeći Samit učvrstiti odnose dvije zemlje i obogatiti kinesko-evropske odnose.

Vučić je uvjeren da će Samit biti ne samo dokaz srpsko-kineskog prijateljstva, već da će otvoriti nove puteve saradnje i pokazati da politika, ekonomija i prijateljstvo mogu da idu zajedno. U Beograd su stigli, premijeri Crne Gore, Litvanije i drugih zemalja učesnica.

Samitu će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je potvrdio da će učestvovati u nekim aktivnostima tog skupa, ali ne u plenarnim, jer na njima učestvuju predstavnici država.

Forum će otvoriti premijeri Srbije, Kine i Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije