Privreda

Švedski deterdžent iz Laktaša

Švedski deterdžent iz Laktaša
Švedski deterdžent iz Laktaša

LAKTAŠI - Kompanija "Rekal" je u saradnji s partnerom i suvlasnikom, švedskom kompanijom "Rekal Svenska AB", danas otvorila novi pogon za proizvodnju deterdženta.

Otvaranjem ovih pogona švedska kompanija se nakon sedam godina isključivo trgovačkog poslovanja u RS odlučila na pokretanje postupka proizvodnje svojih hemijskih sredstava po visokim evropskim ekološkim standardima.

Proizvodnju u novom pogonu "Rekala", u koji je zahvaljujući kreditnim sredstvima Investiciono-razvojne banke RS investirano 500.000 KM, dok je od strane švedskog partnera ulaženo oko milion KM, simboličnim pritiskom na dugme za start pokrenuo je Aleksandar Džombić, premijer RS.

Džombić je nakon svečanosti otvaranja pogona rekao kako je činjenica da se kompanija "Rekal Svenska AB" odlučila na start proizvodnje u Laktašima od velikog značaja za opštinu, ali i za RS.

"Investiciono-razvojna banka RS kreditno je podržala ovaj projekat, a u poslove poput ovog ćemo i ubuduće investirati", rekao je Džombić.

On je istakao da na podršku Vlade RS i IRB-a mogu da računaju i drugi, domaći i strani investitori i kompanije, te podsjetio da je IRB za tri godine plasirala oko 700 miliona KM kredita u proizvodnju i proizvodne usluge, te da su sredstva za investiranje obezbijeđena i za narednu godinu.

Investiciono-razvojna banka RS projekat podržala sa pola miliona KM, dok je švedski partner uložio oko milion KM

Dragan Stokuća, direktor preduzeća "Rekal", rekao je da je novootvorena proizvodna linija prva za proizvodnju kanistera deterdženata namijenjenih za korištenje u profesionalnim mašinama za suđe i veš kapaciteta od pet do 200 litara.

"Naš sljedeći projekat je otvaranje pogona za punjenje kanistera od jednog do pet litara automatskom punilicom, a ubrzo nakon toga imamo u vidu i pokretanje treće linije proizvodnje", rekao je Stokuća.

On je istakao da se sirovina nabavlja iz zemalja regije i EU, te da po švedskoj recepturi ispunjavaju evropske standarde.

Cilj uspostavljanja vlastite proizvodnje hemijskih sredstava je dalje širenje na zemlje cijele jugoistočne Evrope, odnosno Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije i Albanije.

"U trenutno kriznim vremenima veoma smo zadovoljni odnosom 'Rekala' prema radnicima", kaže Darko Blagojević, radnik, koji već tri godine radi u "Rekalu", dodajući da očekuje da će firma u budućnosti poslovati još uspješnije, a on dobiti više radnih kolega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije