Privreda

Svjetska banka danas bira novog predsjednika

VAŠINGTON - Odbor direktora Svjetske banke sastaće se danas u Vašingtonu kako bi bila donijeta odluka ko će biti sljedeći predsjednik institucije koja je jedna od glavnih u međunarodnoj privredi.

Iako je kandidat Sjedinjenjih Američkih Država prvi put u 66 godina suočen sa konkurencijom, koja dolazi iz dvije snažne zemlje u razvoju, očekuje da će će najmoćniji akcionari Banke, SAD, Evropa i Japan, podržati Amerikanca korejskog porijekla, ljekara Džim Jong Kima, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Pošto je jedan od preostala dva kandidata, bivši kolumbijski ministar finansija Hose Antonio Okampo, u petak odustao od pokušaja da postane predsjednik Svjetske banke uz izjavu da je trka postala ispolitizovana, američki kandidat sada ima samo jednu protivnicu, ministarku finansija Nigerije Ngozi Okonjo-Iveala.

Jedan od stručnjaka u Svjetskoj banci rekao je za AFP kako svako unutar te institucije "predviđa da će pobijediti kandidat SAD".

"Jedini put da se to zaobiđe je da evropske zemlje odbiju da daju podršku američkom kandidatu. U ovoj situaciji, to djeluju kao malo vjerovatno", rekao je Denijel Bredlou, profesor prava pri Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

Pobjednik, za kog banka tvrdi da će biti izabran konsenzusom, zamijeniće aktuelnog predsjednika Roberta Zelika, bivšeg američkog diplomatu koji će u junu napustiti ovu funkciju, po okončanju njegovog petogodišnjeg mandata.

Ova pozicija je od ključnoj značaja za većinu zemalja u razvoju.

Predsjednik nadgleda osoblje od 9.000 ekonomista, stručnjaka za razvoj i drugih specijalista za politike.

Svjetska banka je 2011. dodijelila 43 milijarde dolara novih kredita i donacija, pomažući različitim zemljama da razviju infrastrukturu, administraciju i ključne sektore u svojim ekonomijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije