Privreda

TRZ u Bratuncu - kriminal ili spas od stečaja?

TRZ u Bratuncu - kriminal ili spas od stečaja?
TRZ u Bratuncu - kriminal ili spas od stečaja?

ISTOČNO SARAJEVO - Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas da neko svjesno želi da Tehničko-remontni zavod /TRZ/ u Bratuncu dovede u stečaj kako bi ga se za male pare domogle trgovačke firme, odnosno trgovci oružjem.

Pandurevićeva je rekla danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da posjeduje ugovore sa firmom "Skaut" iz Zagreba kojim je Zavod oštećen za više miliona KM.

"U jednoj od prijava radnika MUP-u Republike Srpske i Tužilaštvu navedeno je da je sa firmom `Skaut` sklopljen ugovor o popravci 28.200 pušaka. Vrijednost ugovora je 954.000 KM, odnosno 33 KM po komadu", izjavila je Pandurevićeva.

Ona je istakla da je ugovorom dogovoreno broniranje samo poklopca, a prema tvrdnjama radnika vršeno je broniranje čitave puške. "Kako Remontni zavod primjenjuje tehnologiju `Crvene zastave`, broniranje čitave puške košta oko 100 KM, što znači da je vrijednost ovog posla oko 3,5 do četiri miliona KM, a on je urađen za 950.000 KM", tvrdi Pandurevićeva.

Ona je dodala da su "Skautu", prema prijavama radnika MUP-u, prodati dijelovi iz TRZ-a u iznosu 436.000 dolara, dok knjigovodstvena vrijednost iznosi 1,8 miliona KM.

Pandurevićeva je rekla da je Zavod od "Skauta" kupio 373 "papovke" po cijeni od 50 dolara, te da su "i mediji izvještavali da su to puške Oružanih snaga BiH, a `Skaut` je te iste puške plaćao sedam dolara, što znači da je razlika u cijeni 43 dolara".

Ona kaže da je posredstvom preduzeća iz Beograda prodato 10.000 cijevi u SAD. "Cijena jedne cijevi, prema prijavi radnika, je deset dolara ili 15 KM, a stvarna vrijednost je oko 150 KM. Dakle razlika u cijeni je 1,5 miliona KM", tvrdi Pandurevićeva.

Navodeći niz nepravilnosti u poslovanju ovog zavoda, ona je rekla da je vršena prodaja stanova TRZ, iako se u dopisu Vlade Republike Srpske navodi da je država vlasnik tih stanova i da ih Zavod ne može prodavati.

"TRZ ima predratna potraživanja koja su uplaćena Trezoru BiH u iznosu 800.000 dolara, čija se originalna dokumentacija nalazi u Tehničkom remontu Bratunac. Na nepoznat način dio tog novca je podigao Remontni zavod Hadžići, što nije mogao bez saglasnosti Vlade Srpske", rekla je Pandurevićeva.

Ona je dodala da je ovih dana vršen pritisak na radnike zavoda, od kojih je traženo da se odreknu svojih izvršnih presuda, da povuku tužbe i sklope sporazum o izmiranju duga u 10 rata.

Zavod privatizovan da ne bi otišao u stečaj

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić smatra da je potpuno opravdana ranija odluka Vlade Srpske da se privatizuje Tehničko-remontni zavod /TRZ/ u Bratuncu, jer takvo rješenje daje mogućnost da Zavod ne završi u stečaju, već da se reorganizuje kao preduzeće i nastavi rad.

"Vlada je svojevremeno donijela odluku o ulasku u privatizaciju Zavoda sa inostranim partnerom, koji je tada ponudio plan privatizacije i investicioni plan", rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci.

Komentarišući spekulacije opozicije u Republici Srpskoj o navodnim zloupotrebama i prometu odgovarajuće opreme u Zavodu, Đokić je rekao da poslovanje takvog preduzeća nalaže potrebu da se vrši promet određenih materijala, opreme i sredstava.

"Vlada Srpske nema informacija da je bilo nekakvog protivzakonitog otuđenja u Zavodu. Ako se na bilo kakav način ukaže da je to tačno, moraće se preduzeti zakonske mjere prema onima koji su nezakonito bilo šta uradili u vrijeme dok u potpunosti tom imovinom upravlja Republika Srpska", zaključio je Đokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije