Privreda

Tatjana Proskurjakova novi šef za BiH i Crnu Goru

Tatjana Proskurjakova novi šef za BiH i Crnu Goru
Tatjana Proskurjakova novi šef za BiH i Crnu Goru

SARAJEVO - Tatjana Proskurjakova je imenovana za novog šefa kancelarija Svjetske banke za BiH i Crnu Goru i na ovu dužnost treba da stupi 12. januara, u sjedištu u Sarajevu, saopšteno je danas iz Svjetske banke.

Proskurjakova je trenutno šef kancelarije Svjetske banke u Makedoniji, a prije toga je bila savjetnik za operacije u Argentini, Paragvaju i Urugvaju sa sjedištem u Buenos Ajresu.

Ona radi za Svjetsku banku od 1992, gdje je tokom karijere obavljala razne dužnosti, kako u sjedištu Banke, tako i u kancelarijama na terenu, uključujući rad na operacijama u regijama Evrope i centralne Azije i Latinske Amerike i Kariba, upravljanje portfeljom u Odjeljenju za efektivnost razvoja u Latinskoj Americi, te korporativnu strategiju u Potpredsjedništvu za operativnu politiku i usluge za zemlje.

U periodu od 2003. do 2007. ona je obavljala dužnost  višeg  savjetnika koji je predstavljao Rusku Federaciju u Odboru izvršnih direktora Svjetske banke.

Novi šef kancelarija Svjetske banke za BiH i Crnu Goru ima magisterij iz ekonomije/političke ekonomije, kojeg je odbranila na Moskovskom državnom univerzitetu, i magisterij iz ekonomije sa britanskog Univerziteta Oksford.

Na ovoj funkciji Proskurjakova će raditi s vlastima na definisanju finansijske i tehničke podrške Svjetske banke u pravcu ubrzanja ekonomskog rasta i izgradnje prosperiteta, uz istovremeno ostvarivanje napretka na procesu pridruživanja EU, navodi se u saopštenju Svjetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije