Privreda

Tegeltija: Zaduživanje u okviru odluka parlamenta

Tegeltija: Zaduživanje u okviru odluka parlamenta
Tegeltija: Zaduživanje u okviru odluka parlamenta

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske može se kreditno zadužiti samo u okviru odluka koje je donijela Narodna skupština Srpske i u tim okvirima će se i zaduživati u ovoj godini, izjavio je Srni ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

On je naveo da postoji mnogo izvora iz kojih se može finansirati i zaduživati u ovoj godini, dodajući da je odlukom Narodne skupštine predviđeno da to mogu biti sredstva međunarodnih finansijskih institucija, domaćih i inostranih banaka.

"Stvara se mogućnost da kroz aranžman sa ruskom VTB bankom prvi put u našem aranžmanu imamo i jednu međunarodnu banku", rekao je Tegeltija.

Govoreći o kritikama izdavanja trezorskih zapisa, Tegeltija je naglasio da se to radi svugdje u svijetu.

On je rekao da će budžetski prihodi na kraju godine biti na nivou planiranih, iako još zbog posljedica poplava nema planiranog priliva prihoda.

"Još nemamo onaj planirani nivo prihoda koji bi imali da nije bilo poplava, ali imamo pozitivan trend iz mjeseca u mjesec i očekujemo da će budžetski prihodi biti na nivou planiranih za ovu godinu", rekao je Tegeltija.

Biće ostvarena pozitivna stopa BDP-a

Republika Srpska će ove godine ostvariti pozitivnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda /BDP/, iako procjene pokazuju da je šteta od poplava odnijela više od 15 odsto BDP-a, izjavio je danas ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

"Ostvarićemo pozitivan rast industrijske proizvodnje, a smanjen je i broj nezaposlenih u odnosu na prethodnu godinu. Proveli smo sistem registracije preduzeća, značajno ubrzali taj proces i smanjili troškove registracije", rekao je Srni Tegeltija.

On je podsjetio da je uveden neoporezivi dio dohotka, čime je olakšan položaj privrede, te da je nastavljeno značajno ulaganje u privredu i poljoprivredu.

Tegeltija je naveo da je ekonomska situacija, poslije šest godina krize u Republici Srpskoj, dosta složena, ali da je znatno bolja nego u periodu kada je opozicija bila na vlasti.

"Vlada Srpske je svjesna da se uoči izbora iznose mnoge dezinformacije kojima se građani žele pridobiti za neke političke stavove, ali želimo iznijeti podatke o tome kakvo je stanje bilo kada je opozicija bila na vlasti, a kakvo je danas", rekao je Tegeltija.

On je naveo da je Srpska krajem 2005. godine imala najveći broj nezaposlenih u svojoj istoriji, najniže plate i penzije u cijeloj Evropi, nije bilo ni jedne investicije, niti jednog kilometra autoputa.

Tegeltija kaže da je budžet Srpske, odnosno Fond PIO, tada dugovao penzionerima više od 68 miliona KM, dok su dugovanja prema pripadnicima MUP-a, Vojske Republike Srpske i obavještajne službe bila veća od 85 miliona KM.

On je istakao da je javni dug Srpske tada bio više od 50 odsto od BDP-a i da je spadao u red najvećeg javnog duga u Evropi.

"Mnogi su svjedoci da smo u tom trenutku prodavali banke za jedan evro. Sva naša preduzeća u procesu privatizacije prodali smo za jedva 20 miliona KM, a jedan od strateških industrijskih objekata, zvornički `Birač`, smo, kako kažu stručnjaci, poklonili, a ne prodali Litvancima", rekao je Tegeltija.

Tegeltija, koji je i član Izvršnog odbora SNSD, kaže da je vlast, na čelu sa SNSD-om, nastojala da zaštiti najosjetljivije slojeve društva - porodice poginulih boraca, ratne vojne i sve druge invalide, i to na način da se nisu smjela umanjivati njihova prava, koja su uvećana u odnosu na prošlu godinu.

Govoreći o programu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, Tegeltija je naveo da se u teškim uslovima u ovoj godini uspjelo obezbjediti 35 miliona KM.

"Prvi put u istoriji Srpske u ovoj godini se grade novi studentski domovi. Do kraja ovog mjeseca će biti završeni domovi na Palama, a početkom naredne godine i novi četvrti paviljon Studentskog doma u Banjaluci", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je nastavljeno sa značajnim investicijama u energetskom sektoru, gdje su trenutno ulaganja veća od svih ulaganja u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije