Privreda

Terzić: Beograd se nada nastavku pregovora o "Južnom toku"

Terzić: Beograd se nada nastavku pregovora o "Južnom toku"
Terzić: Beograd se nada nastavku pregovora o "Južnom toku"

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izjavio je da se Srbija nada da će pregovori o projektu gasovoda "Južni tok" biti nastavljeni.

 Terzić je istakao da je gasovod "Južni tok" projekat od nacionalnog značaja za Srbiju, koja se ozbiljno pripremala za njegovu izgradnju, ali i s obzirom na socijalni i ekonomski značaj koji on ima za narode i zemlje kroz koje bi gasovod trebalo da prolazi.

"Ovaj projekat nije samo od velikog značaja za energetsku bezbednost Srbije i jugoistočne i centralne Evrope, već predstavlja uslov za brži i jači ekonomski razvoj ", rekao je Terzić, u intervjuu za rusku agenciju Tas, uoči današnje posjete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Rusiji. 

Terzić je naveo da je Rusija "pokušala da sredi svoje odnose s Evropskom unijom kada je to u pitanju, ali, određeni krugovi u EU i ne samo oni bili su previše zaokupljeni političkim, umesto ekonomskim aspektima projekta". 

Terzić je za rusku agenciju ponovio i da je stav Vlade Srbije da neće uvoditi sankcije Rusiji. 

On je rekao da je bilo pritisaka da Srbija uvede sankcije Rusiji i da je on "pre bio indirektan nego direktan, u obliku različitih upozorenja". Stav Srbije prema tim pitanjima zasnovan je na našim nacionalnim interesima". 

"Srbija se nije priključila sankcijama Rusiji i ne namerava da to učini. To je jasno definisan stav srpskog rukovodstva zasnovan, ne samo na viševekovnim istorijskim vezama i partnerstvu između dva naroda i dve države, već i na trenutnom nivou naših dinamičnih odnosa", rekao je Terzić. 

Terzić je podsjetio da Rusija dosljedno podržava teritorijalni integritet Srbije, naročito kada je u pitanju Kosovo i Metohija. 

Povodom Dačićeve posjete Rusiji i njegovog susreta s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, Terzić je podsjetio da su se dvojica ministara ove godine već nekoliko puta sreli na marginama međunarodnih sastanaka i foruma.

Prema planu, Dačić i Lavrov bi trebalo da razgovaraju o ključnim temama koje se tiču bilateralnih odnosa, kao i o međunarodnim pitanjima, uključujući i ona koja se tiču Balkana.

"Evropa i svet treba da odluče i kom smeru da deluju – da li žele da se vrate dijalogu na osnovu normi međunarodnog prava i civilizovanim odnosima među državama i narodima – opciji koja nema alternativu – ili da se vrate hladnom ratu, koji neočekivano može da se preokrene u nešto još gore", upozorio je Terzić.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije