Privreda

Tešanj obveznicama gradi poslovnu zonu

Tešanj obveznicama gradi poslovnu zonu
Tešanj obveznicama gradi poslovnu zonu

SARAJEVO - Učesnici na tržištu kapitala očekuju da će uspjeti prva emisija municipalnih obveznica u Federaciji BiH, vrijedna 500.000 KM, koje od danas izdaje općina Tešanj.

Upis i uplata prvih municipalnih obveznica u FBiH počinje danas i trajaće do 20. aprila. Obveznice su ponuđene u javnoj ponudi putem Sarajevske berze, a emituje se 5.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM po jednoj obveznici. Rok dospjeća ovih obveznica je tri godine, a ulagačima će obezbijediti godišnji prinos od šest odsto.

Izdavanjem obveznica općina Tešanj želi prikupiti sredstva za uređenje dijela poslovne zone Glinište u Jelahu. Ovim sredstvima biće uređena infrastruktura poslovne zone, čime će biti stvoreni uslovi za investiranje i gradnju novih proizvodnih kapaciteta na ovom području.

"Očekujemo da će emisija obveznica uspjeti s obzirom na to da iznos nije veliki i da imamo iskazano interesovanje investitora", kaže Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze.

Napominje da je godišnji prinos od šest odsto zanimljiv finansijskim institucijama, poput banaka, osiguravajućih društava, fondova, ali nada se da će obveznice upisivati i individualni investitori.

"Taj kraj je poznat kao poduzetnički i vjerujemo da će dio obveznica upisati i poduzetnici", kaže Dedić.

Dodaje da je i sam načelnik općine Fuad Šišić najavio da će vlastitim primjerom podržati upis i uplatu prvih obveznica. Dedić naglašava da bi uspješna emisija obveznica općine Tešanj bila dobra poruka ostalim općinama da na ovaj način finansiraju svoje razvojne projekte.

Ensad Karić, direktor brokerske kuće "SEE Investment Solutions" Sarajevo, agenta emisije obveznica, nada se da će obveznice biti upisane u stotodstotnom iznosu, a ne samo u obimu od 60 odsto, koji je dovoljan za proglašavanje emisije uspješnom.

"Postoji interesovanje investitora, i to uglavnom institucionalnih, ali očekujemo među uplatiocima i jedan broj fizičkih lica", ističe Karić.

Entiteti

Prve municipalne obveznice u RS emitovane još prije tri godine

Ahmed Hodžić, direktor brokerske kuće "Fima", kaže da su u RS emisije obveznica uspijevale zato što je Investiciono-razvojna banka kupovala obveznice za koje interes ne pokažu drugi investitori.

"U FBiH nije takva situacija, tržište je otvoreno, ali uprkos tome vjerujem u uspjeh prve emisije, tim prije što iznos nije veliki, a kamatna stopa je povoljna", kaže Hodžić.

Naglašava da je dobra priprema pola obavljenog posla, a ne sumnja da su agent emisije "SEE Investment Solutions" i Sarajevska berza uplatu i upis obveznica kvalitetno pripremili.

Prva emisija municipalnih obveznica u RS odobrena je još prije tri godine opštini Laktaši, nakon čega se na taj oblik finansiranja javnih projekata odlučilo još desetak lokalnih zajednica u RS.

Municipalne obveznice

Municipalne obveznice su dužnički vrijednosni papiri koje izdaje lokalna vlast, odnosno gradovi, kantoni, opštine ili druge lokalne jedinice. Njihova namjena je prikupljanje finansijskih sredstava za izgradnju lokalne infrastrukture, kao što su škole, bolnice, ceste, kanalizacija ali i finansiranje drugih projekata koji imaju karakteristike javnih dobara i/ili usluga. Izdavanjem obveznica, lokalna vlast uzajmljuje novac i obećava kupcu obveznice da će vratiti posuđenu glavnicu s pripadajućim kamatama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije