Privreda

Traktorima idu pred institucije

Traktorima idu pred institucije
Traktorima idu pred institucije

BANJALUKA - Poljoprivredni proizvođači iz BiH, koji danima blokiraju rad carinskih terminala u BiH zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva, odlučili su da se povuku sa terminala i dali su rok nadležnim institucijama od deset dana da riješe te probleme ili će u protivnom proteste u mnogo većem obimu prenijeti pred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

Potvrdio je to Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, koji je zajedno s predstavnicima i članovima još osam poljoprivrednih udruženja iz BiH u petak na dva časa blokirao rad Carinskog terminala Orašje, i dodao da je to zajednički zaključak svih predstavnika poljoprivrednika koji učestvuju u ovim protestima.

Usorac je kazao da je u blokadi tog terminala učestvovalo nekoliko stotina ljudi, te da nije bilo ni ulaska ni izlaska iz terminala za to vrijeme. Svi zajedno su na kratkom sastanku, kako je kazao, odlučili da se povuku sa carinskih terminala i da vlastima daju rok od deset dana da riješe zahtjeve poljoprivrednika.

Naime, osnovni zahtjev poljoprivrednika je privremeno zatvaranje graničnih prelaza Izačić, Orašje i Gorica, koji ne ispunjavaju osnovne uslove, te da se ti granični prelazi dovedu u red, da se saniraju i da služe svojoj svrsi, jer mogu služiti svrsi samo ako imaju terminale i sve ostale kontrole. Prema riječima poljoprivrednika, Savjet ministara BiH i Uprava za indirektno oporezivanje donijeli su pozitivne odluke, ali poljoprivrednici nisu zadovoljni i traže da se odredi datum, način i odgovorno lice koje će sprovesti te odluke.

"Ako to sve ne bude urađeno za deset dana, onda ćemo odrediti rok kada dolazimo pred institucije BiH u Sarajevo. Vidimo da je njima i dalje lijepo u foteljama u Sarajevu, a nama je hladno na terminalima, tako da ćemo mi doći u Sarajevo", rekao je Usorac.

Kako je naveo, poljoprivrednici u Sarajevu neće imati mnogo strpljenja, već će tada nadležnim institucijama dati rok od jedan-dva dana da zasjedaju dok ne riješe probleme.

"U protivnom neće više ni ući u zgradu zajedničkih institucija BiH", ustvrdio je Usorac.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja mljekara FBiH, rekao je da je u petak u Orašju bio zadnji protest upozorenja, da je vlastima dat rok, te da će se ukoliko ne ispune njihove zahtjeve suočiti s masovnim protestima pred zgradom zajedničkih institucija u Sarajevu.

Sa druge strane, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekao je da je u petak u 12 časova počela blokada Carinskog terminala Orašje, tako što je oko 100 ljudi blokiralo ulaz i izlaz na robni terminal ovog graničnog prelaza.

"Terminal za putnički promet je normalno radio, a robni je bio blokiran nešto manje od dva časa. Okupljeni predstavnici poljoprivrednika razišli su se oko 14 časova. Protest je protekao potpuno mirno i u tom periodu nije bilo ulazaka i izlazaka u robni dio carinskog terminala", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije