Privreda

Traže deblokadu računa Željeznica FBiH

Traže deblokadu računa Željeznica FBiH
Traže deblokadu računa Željeznica FBiH

SARAJEVO - Predstavnici svih sindikata, članovi Nadzornog odbora i Uprave Željeznice Federacije BiH saglasili su se da je neophodno zatražiti hitnu i bezuslovnu deblokadu transakcijskih računa koje je Poreska uprava FBiH blokirala 15. januara zbog 182.380.414 KM neizmirenih obaveza ovog preduzeća.

U saopštenju Željeznica FBiH navodi se da je, zbog blokade transakcijskih računa, Nadzorni odbor Željeznica sazvao sastanak sa predstavnicima Uprave i sindikata u ovom predzueću.

Predsjednik Nadzornog odbora Željeznica Jadranko Stojkić naglasio je da prihvata informaciju uprave preduzeća o uzroku nastalih poreskih dugovanja, te izrazio apsolutnu podršku nastojanjima da se u pregovorima sa Vladom FBiH prevaziđe teška situacija.

Nakon toga, Uprava Željeznica FBiH zajedno sa federalnim Ministarstvom finansija i federalnim Ministarstvom transporta i komunikacija treba da iznađe način da Vlada isplatiti dugovanja Željeznicama u iznosu od 179 miliona KM. 

U saopštenju se podsjeća da su Željeznice FBiH u ovu bezizlaznu situaciju dovedene upravo zbog činjenice da Vlada FBiH ne provodi Zakon o finansijskoj konsolidaciji. 

Učesnici sastanka izrazili su zabrinutost zbog ovakvog poteza Poreske uprave FBiH, naročito imajući u vidu da bi ovakav postupak mogao dovesti u kolaps kompletnu privredu u BiH.

Predstavnici sindikata izrazili su punu podršku Upravi Željeznica FBiH i istakli da im nije stalo da organizuju štrajkove, već da zajedničkim nastojanjima zaštite ne samo radnička prava zaposlenih u Željeznicama, već i imovinu preduzeća. 

Poreska uprava FBiH blokirala je transakcijske račune Željeznice Federacije zbog neizmirenih obaveza od 182.380.414 KM po osnovu doprinosa za PIO/MIO, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, za zdravstveno osiguranje, za fond solidarnosti zdravstva, druge poreze, kamate i troškove prinudne naplate za period od 2001. do 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije