Privreda

Traže ostavku cijele Vlade TK

Traže ostavku cijele Vlade TK
Traže ostavku cijele Vlade TK

TUZLA - Ogorčeni radnici nekoliko uništenih preduzeća iz Tuzlanskog kantona danas su ispred zgrade Vlade TK došli sa samo jednim zahtjevom - ostavka premijera Bahrije Umihanića i ministara, odnosno kompletne vlade.

Radnici su jdanasdržali u jednočasovnoj blokadi sjevernu gradsku saobraćajnicu. Nakon toga su se vratili ispred zgrade Vlade TK.

Predstavnici radnika ističu da su čekali sedam mjeseci da Umihanić i "ekspertna vlada" naprave pomake u rješavanju njihovih nagomilanih egzistencijalnih pitanja, ali da s razočaranjem konstatuju da u proteklom periodu nije urađeno ništa.

"Premijer ni ove srijede, kao ni prethodne, nije u zgradi Vlade TK. Kažu da je u Mostaru. Ako misli da ćemo odustati, onda se grdno vara. Tražimo njegovu hitnu i bezuslovnu ostavku kao i ostavke svih ministara", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata "Solidarnost".

U Vladi TK su nam rekli da Umihanić nije viđen danas na svom radnom mjestu, a nisu nam mogli odgovoriti da li je van TK. Umihanić je ranije govorio da je njegova ostavka kovertirana i da će odlazak s funkcije za njega biti najmanji problem. Međutim, radnici tvrde da to nije tačno.

"Zatražio nam je da mu dostavimo pismeni zahtjev za ostavku. Navodno treba još nešto da izanalizira. Ma šta će više analizirati, neka ide", kaže Enes Tanović, potpredsjednik Sindikata "Solidarnost".

Predstavnici radnika dostavit će i pismeni zahtjev za smjenu Umihanića i ministara, a ako to ne učine do kraja sedmice za ponedjeljak su najavljene masovne demonstracije u Živinicama.

"Okupit ćemo se ispred hotela 'Tuzla' i idemo u Živinice kako bismo pružili podršku radnicima 'Konjuha'. Ako Vlada TK podnese ostavku otkazat ćemo proteste, a opet ćemo se u srijedu okupiti ispred pravosudnih institucija", kaže Tanović.

Nakon tročasovnih protesta, zbog loših vremenskih prilika i narušenog zdravlja radnici su odlučili da se vrate kućama.

Vlada TK, kako saznajemo, sutra ima redovnu sjednicu, na kojoj će se Umihanić i ministri očitovati o zahtjevu radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije