Privreda

Trezorskim zapisima do 24,6 miliona KM

Trezorskim zapisima do 24,6 miliona KM
Trezorskim zapisima do 24,6 miliona KM

BANJALUKA - Ministarstvo finansija RS je na jučerašnjoj aukciji na Banjalučkoj berzi uspješno izvršilo prodaju skoro cjelokupne sedme emisije trezorskih zapisa RS u vrijednosti od 24,6 miliona KM.

Na aukciji je prodato 2.500 zapisa, po jedinstvenoj ravnotežnoj cijeni od 92,48 KM po zapisu. Kamatna stopa koju nosi ova postignuta diskontna cijena je 3,20 odsto. Ukupan iznos pristiglih ponuda premašio je 31 milion KM, ali nisu prihvaćene više kamate.

Vlada RS će prikupljeni novac iskoristiti da popuni privremene rupe u republičkom budžetu, koje se javljaju zbog manjka prihoda u odnosu na rashode.

Realizacija sedme emisije trezorskih zapisa RS potvrdila je ranije ocjene Ministarstva finansija RS i finansijskih analitičara da će, za razliku od prethodnog šestog izdanja, ovo biti uspješnije iz razloga što je utvrđena valutna klauzula vezanja KM za evro za slučaj devalvacije domaće valute.

Miloš Grujić, analitičar banjalučkog brokerskog društva "Advantis broker", kazao je da je ovo prva emisija trezorskih zapisa s valutnom klauzulom, što može da ukazuje na to da su se pojavili strani investitori koji su zahtijevali ovakav uslov.

Emisija uspjela zbog utvrđene valutne klauzule vezanja KM za evro za slučaj devalvacije domaće valute

"Naime, nedostatak valutne klauzule, osim stopa prinosa, bio je jedan od razloga manje tražnje. Valutna klauzula može biti dobar pokušaj da se strani investitori dodatno zainteresuju za ovo tržište, što bi povećalo tražnju i samim tim smanjilo kamatnu stopu po kojoj RS emituje trezorske zapise", rekao je Grujić.

Kao drugi razlog uspješnosti ove emisije navodi i to da su oslobođena određena sredstva od prethodnih emisija. Naime, u martu i junu dospjele su dvije serije trezorskih zapisa, a uspjela je peta emisija trezorskih zapisa, odnosno prva emisija u ovoj godini u martu.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, takođe, kaže da je uvođenje valutne klauzule pozitivan signal i za naredne aukcije.

"BiH je zemlja koja je valutu Karensi bordom čvrsto vezala za evro i u njoj taj odnos ne smije biti izmijenjen, a važnost dodatnog vezivanja za evro se vidi i u ovoj situaciji", rekao je Grabovac.

Ekonomski stručnjaci su se složili u vezi s tim da su kupci trezorskih zapisa vjerovatno osjetili i pozitivne signale sa pregovora o zaključenju novog aranžmana između predstavnika Vlade RS i Međunarodnog monetarnog fonda, što bi dodatno garantovalo sigurnost otplate.

U Ministarstvu finansija RS kazali su nedavno da će u predstojećem periodu nastaviti s praksom uvrštenja valutne klauzule ako se pokažu tačne pretpostavke da će se na ovaj način prikupiti sredstva po nižoj kamatnoj stopi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije