Privreda

Tri kineske kompanije žele graditi TE Banovići

Tri kineske kompanije žele graditi TE Banovići
Tri kineske kompanije žele graditi TE Banovići

Prošle sedmice javno su su otvorene prispjele ponude kompanija za izbor Strateškog partnera za izgradnju i finansiranje termoelektrane u Banovićima.

Munever Čergić, direktor društva je istakao da će nastojati u što ranijem periodu donijeti odluku o izboru partnera, samim tim što procedura zahtjeva da se rang lista mora odobriti od Vlade i Parlamenta FBiH, a tek nakon toga konačnu odluku donosi Skupština društva. Mišljenja je da će se već do kraja godine potpisati ugovor sa Strateškim partnerom.

U predviđenom roku od 60 dana konačne ponude dostavile su tri kineske kompanije – Shanghai Electric Group Company Limited, China Gezhouba Group Company Limited i Dongfang Electric Corporation Limited.

"Nakon procedure otvaranja ponuda ustanovljeno je da su sve tri firme dostavile tehničke i finansijske ponude u skladu sa Tenderskom dokumentacijom, a cijene su se kretale oko 495 miliona eura bez obračunatog PDV-a. Najpovljnija je ponuda od kompanije Shanghai Electric Group Companiy Limited koja iznosi 495.000.006 eura, a i cijene ponuda drugih kompanija kreću se u rasponu od nekoliko hiljada eura", kažu iz TE Banovići.

Stručna komisija za izbor partnera će u narednom periodu detaljno analizirati prispjele tehničko-finansijske ponude, na osnovu kojih će dostaviti finalni prijedlog o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Podjsećamo da projekat predviđa snagu bloka 350 MW, sa lokacijom izbeđu dva rudnička kopa u Banovićima, a strateški je cilj za RMU “Banovići” d.d. Banovići kao i za cjelokupnu oblast energetike u BiH.

(akta.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije