Privreda

Trninić: Predstoji reorganizacija željeznica RS

Trninić: Predstoji reorganizacija željeznica RS
Trninić: Predstoji reorganizacija željeznica RS

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić tvrdi da je pokrenut proces reorganizacije u javom preduzeću "Željeznice RS".

“Taj proces je u toku. Određeni potezi koje smo predvidjeli idu svojim tokom, a neke tek planiramo”, rekao je Trninić, ali nije precizirao detalje.

On se nada će nakon tog procesa to javno preduzeće biti funkcionalno, a potvrđuje da sadašnje stanje „nije sjajno“, ali sve zahtijeva značajna ulaganja.

Željeznice RS su u prvom polugodištu 2015. iskazale gubitak u poslovanju od oko 4,6 miliona KM, dok je akumulirani gubitak “Željeznica” na kraju prvog polugodišta ove godine iznosio čak 267,9 miliona KM.

Polovinom prošlog mjeseca Skupština akcionara tog javnog preduzeća smanjila je kapital s 245 miliona, na 50.000 KM da bi se pokrili nagomilani dugovi tog preduzeća.

Ministar saobraćaja i veza RS danas je na pres-konferenicji u Banjaluci, povodom održavanja konferencije u Beču, o finansiranju infrastrukturnih projekata šest zemalja zapadnog Balkana, ustvrdio da na listi projekata koje je predložila BiH nisu uvršteni svi prioriteti RS.

Dodao je da je Ministarstvo saobraćaja i veza u aprilu predložilo da se u Osnovnu transportnu mrežu EU uključi i Aerodrom Banjaluka, što nije prihvaćeno na nivou BiH.

Trninić je pozvao predstavnike RS u Vijeću ministara BiH na veću komunikaciju o projektima koji su interesantni za RS te da zastupaju interese tog bh.entiteta.

Kaže i da je RS protiv formiranja Nacionalnog investicionog komiteta BiH, za koji tvrdi, da u saradnji s EU određuje i predlaže prioritete u infrastrukturi, energetici i telekomunikacijama.

Trninić tvrdi da je kao jedini član iz RS u tom savjetodavnom tijelu predložena entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije