Privreda

Tucić: BiH predstavila investicione potencijale

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je Srni da su na konferenciji o Balkanu u Berlinu predstavljeni investicioni i razvojni potencijali BiH u različitim sektorima, ali da u dijelu posvećenom ekonomiji nije bilo riječi o "gigantskim" regionalnim projektima, kako je to najavljivano uoči konferencije.

"U ekonomskom dijelu ove konferencije predstavili smo određene investicione i razvojne potencijale BiH u sektorima, energetike, transporta, malih i srednjih preduzeća, investicione klime...", rekao je Tučić u telefonskoj izjavi iz Berlina.  

On je istakao da je posebno naglašen hidroenergetski potencijal kojima raspolaže BiH i da su pozvani, prije svega, njemački, ali i investitori iz ostalih zemalja članica EU da investiraju u ovu oblast.

Tučić je rekao da je na konferenciji naglašena potreba za razvijanje regionalne saradnje, ali da nije bilo priče o konkretnim projektima, pogotovo ne o finansijskim konstrukcijama posredstvom kojih bi određeni projekti bili implementirani. 

"Zemljama zapadnog Balkana poručeno je da intenziviraju svoje aktivnosti kada su u pitanju evropske integracije i da definišu zajedničke projekte koje će onda kandidovati posredstvom uobičajene procedure prema EU ili članicama Unije, odnosno međunarodnim finansijskim institucijama", rekao je Tučić. 

On je najavio da će se u naredne četiri godine raditi u uobičajenom formatu.

"Suštinski svi su manje-više govorili samo o potrebi stvaranja uslova za privlačenje direktnih stranih investicija i sve se uglavnom svodilo na poruke, uglavnom, političke prirode", naveo je Tučić. 

On je napomenuo da je ekonomska situcija u EU takva da sve manje do izražaja dolaze direktne investicije, pogotovo grantovi. 

"Osnovna ideja koja se juče mogla čuti je da se zajednički projekti na nivou zapadnog Balkana, ukoliko se do njih dođe, primarno finansiraju posredstvom kreditnih sredstava, odnosno posredstvom međunarodnih institucija, uz povoljnije kreditnih aranžmana, ali svakako kreditne aranžmane", rekao je Tučić. 

Tučić je rekao da je danas razgovarao i sa predstavnicima njemačkog Bundestaga, posebno kada je u pitanju povećanje detašmana da bi se omogućio odlazak većem broju radnika iz BiH na rad u NJemačkoj. 

"Uspjeli smo da ostvarimo i određene kontakte sa udruženjima privrednika u NJemačkoj, a ostaje nam da određene kontakte personalizujemo kada je riječ o metalskoj i drvnoj industriji", napomenuo je Tučić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije