Privreda

Turska jača ekonomski uticaj u BiH

Turska jača ekonomski uticaj u BiH
Turska jača ekonomski uticaj u BiH

SARAJEVO - Delegacija Turske, koju je predvodio zamjenik premijera Ali Babadžan, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razmatrali su danas u Sarajevu mogućnost jačeg ekonomskog uključivanja Turske u BiH, posebno pružanjem kreditnih sredstava povratnicima koji bi ulagali u poljoprivredu.

"Povratnici u manjinskim sredinama sigurno nisu u mogućnosti da se zaposle u državne institucije tako da se nadam da će Turska pružajući kreditna sredstva stimulisati i multietnički povratak, ali i poljoprivredu", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je na sastanku u Sarajevu uputio poziv turskim zvaničnicima i privrednicima da učestvuju 16. maja ove godine na trećem "Sarajevo biznis forumu".

"`Sarajevo biznis forum` biće prilika da razgovaramo o mogućnostima turskog ulaganja u infrastrukturu, turizam i energetski sektor u BiH", dodao je Izetbegović.

Babadžan je izazio zahvalnost što je nakon mjesec dana došao u uzvratnu posjetu BiH, izrazivši zadovoljstvo što je nakon 16 mjeseci formiran Savjet ministara BiH i što se dogodio određeni napredak u smislu približavanja zemlje NATO-u.

"Vjerujemo da će BiH na samitu NATO-a u Čikagu postati dio projekta Akcionog plana za članstvo /MAP/", rekao je zamjenik turskog premijera.

Zahvaljujući se na pozivu za učešće na "Sarajevo biznis forumu", Babadžan je istakao da će to biti prilika za susretanje privrednika i još bolje jačanje ekonomskih veza dvije zemlje.

U turskoj delegaciji, osim Babadžana, bio je ministar poljoprivrede Mehdija Eker, kao i generalni direktor "Zirat banke" Husein Hajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije