Privreda

Tusk pozvao EU da formira energetsku uniju

Tusk pozvao EU da formira energetsku uniju
Tusk pozvao EU da formira energetsku uniju

BRISEL - Evropska unija mora stvoriti energetsku uniju kako bi osigurala zalihe gasom, budući da je aktuelna zavisnost od ruskih energenata čini slabom, napisao je poljski premijer Donald Tusk u autorskom komentaru za današnji "Fajnenšel tajms".

"Bez obzira na razvoj krize u Ukrajini, jedna činjenica je jasna, a to je da prekomjerna zavisnost od ruskih energenata čini Evropu slabom", napisao je Tusk, a prenio Rojters.

Tusk je predložio da, poput bankarske unije i evropskog Mehanizma jedinstvenog rješenja za likvidaciju posrnulih banaka, EU formira energetsku uniju koja bi kupovala gas za svih 28 članica Unije.

Prema Tuskovim riječima, članice EU već zajedno kupuju uranijum za svoja nuklearna postrojenja, a takav bi trebalo i da bude pristup ruskom gasu.

"Danas najmanje deset članica EU zavisi od jednog jedinog isporučioca - Gasproma, koji pokriva više od polovine njihovih potreba, dok su neke zemlje u potpunosti zavisne od ruskog državnog gasnog giganta", izjavio je Tusk.

On je, takođe, pozvao EU da potpuno iskoristi postojeća fosilna goriva, uključujući ugalj i gas iz škriljaca.

"U istočnim članicama Unije, među kojima je i Poljska, ugalj je sinonim energetske bezbjednosti. Nijedna zemlja ne smije biti primorana da eksploatiše svoje mineralne resurse, ali isto tako nijednu zemlju ne treba spriječavati u tome, sve dok to radi na odgovarajući način", zaključio je Tusk.

         

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije