Privreda

Tužilaštvo ne može zaustaviti privatizaciju "Dite"

Tužilaštvo ne može zaustaviti privatizaciju "Dite"
Tužilaštvo ne može zaustaviti privatizaciju "Dite"

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH nije, niti može zaustaviti aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona u privatizaciji preduzeća "Dita", saopšteno je iz ove pravosudne institucije povodom optužbi Sindikata ovog preduzeća da je Tužilaštvo "zaustavilo ovaj predmet".

U saopštenju se ističe da rad Tužilaštva nema nikakve veze sa procesom privatizacije, pokretanjem proizvodnje ili međusobnim odnosima i potraživanjima između Vlade Tuzlanskog kantona, dioničara i ostalih osoba uključenih u ovaj proces, niti taj proces blokira na bilo koji način.

Iz Tužilaštva BiH navode da neće dozvoliti bilo kakve pritiske od bilo koga, pa ni Vlade ovog kantona u procesu istražnih aktivnosti, a radnicima poručuju da se ova pravosudna institucija bavi samo aspektom krivičnog gonjenja i da ne mogu, niti će na bilo koji način uticati na rad Vlade.

"Sve pojedince, koji imaju saznanja o kriminalnim aktivnostima u ovom preduzeću, pozivamo da to prijave Tužilaštvu BiH", ističe se u saopštenju. 

Obespravljeni radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona juče su održali mirne proteste pred kantonalnom Vladom kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog problema neuvezivanja radnog staža i brojnih neisplaćenih plata radnicima, kao i zbog sporosti rada pravosuđa u rješavanju predmeta kriminalne privatizacije firmi.

Članovi kantonalne Vlade primili su predstavnike "Dite", a tokom razgovora je zaključeno da će održati zajednički sastanak sa Tužilaštvom BiH.

Predsjednik Sindikata radnika "Dite" DŽevad Mehmedović rekao je juče da su predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona "priznali da je predmet `Dite` zaustavilo Tužilaštvo BiH". 

"Ako Tužilaštvo BiH na sastanku prizna da se predmet `Dite` ne može riješiti, onda pred nama predstavnicima radnika moraju priznati ko je zakočio ovaj predmet. Kantonalna vlada je i dalje spremna da pokrene `Ditu`, ali žele da se mi radnici u Sarajevu uvjerimo da je kočnica Tužilaštvo BiH", naglasio je Mehmedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije