Privreda

Tuzla: Radnici Livnice nastavljaju štrajk, Vlada FBiH obećala im po 500 KM

Tuzla: Radnici Livnice nastavljaju štrajk, Vlada FBiH obećala im po 500 KM
Tuzla: Radnici Livnice nastavljaju štrajk, Vlada FBiH obećala im po 500 KM

TUZLA – Radnici tuzlanske Livnice nastavljaju štrajk glađu, koji su započeli prije 17 dana, sve dok novac od jednokratne pomoći Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ne bude na njihovim računima, rekao je Zijad Pirić, jedan od radnika.

Nakon jučerašnjih bezuspješnih pregovora u Sarajevu, danas je u Tuzlu došao Suad Osmanagić, savjetnik za ekonomska pitanja federalnog premijera Fadila Novalića. Osmanagić je razgovarao sa radnicima, čije je zdravstveno stanje značajno narušeno, i obećao im je da će se na njihovim računima uskoro naći po 500 KM.

˝Idemo odmah prebaciti novce, da se rasporede na njihove račune. Ovo je jedan dio pomoći, u iznosu od 48.000 KM, ali ovo nije rješavanje centralnog pitanja o radno-pravnim odnosima. Ovaj čin je samo dobra volja Federacije, jer nemamo nadležnosti, ali želimo pomoći ljudima kojima je napravljen skandal˝, izjavio je Osmanagić nakon razgovora sa radnicima.

Podsjetio je da su radnici oštećeni, između ostalog, zbog toga što je Drago Jurić, bivši vlasnik Livnice, prebacio radnike u novu firmu ´Bosnia Valves´, a njihove su radne knjižice ostale u Livnici, koja je u stečaju. Takođe, on je rekao da će se napraviti plan za ponovno pokretanje rada Livnice.

Pirić, radnik koji predstavlja grupu štrajkača, izjavio je da se na odluku o pomoći nije moralo čekati 17 dana, jer se, tvrdi on, sve riješilo za pet minuta.

˝Samo smo i tražili tih pet minuta razgovora, da nas neko sasluša, ali do sada su nas samo odbijali i pravili su nas budalama. Zar neko treba da krepa da bi oni mrdnuli prstom? Mi ostajemo u štrajku sve dok ne dobijemo novac, i ne samo to. Hoću dokaz da nam je novac dat na legalan i zakonit način i neću primiti ništa ako je nelegalno i ako neko preko mojih leđa pere pare. Rok da nam se novac pojavi na računima je petak do 12 sati, a ako tako ne bude, u 12.01 sati vlasti će imati novo Praško proljeće˝, poručio je Pirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije