Privreda

U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.

U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.
U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.

MILANO - U Milanu je danas otvorena Svjetska izložba EXPO 2015, koja će trajati do 31. oktobra, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

Otvaranju su prisustvovali prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar privrede Željko Sertić.

Na ovoj najznačajnijoj svjetskoj izložbenoj manifestaciji učešće su prijavile 144 zemlje, a očekuje se više od 21 milion posjetilaca iz cijelog svijeta.

Srbija će tokom šest mjeseci, u kontinuitetu, kroz različite manifestacije predstaviti privredne sektore, naučne sadržaje i inovacije, turističku ponudu, hranu i vina, sa ciljem da promoviše istorijsko nasljeđe, kulturu, tradiciju, investicione i turističke potencijale, kao i mogućnosti za privrednu razmjenu.

Izložba je danas otvorena u nadi da će šestomjesečni svjetski sajam, sa hranom kao temom, biti katalizator ekonomskog oporavka, ali i u strahu da ne skrene pažnju na duboko ukorijenjene probleme Italije, prenosi AFP.

Prva globalna izložba poslije one u Šangaju prije pet godina više puta je odlagana, a kompleks u kojem se održava nije u potpunosti završen.

Korupcionaški skandali, strahovi od nasilnih protesta i posrtanje ekonomskog oporavka - sve je to atmosferu učinilo prilično sumornom uoči otvaranja izložbe, navodi francuska agencija.

Međutim, spektakularni koncert tenora Andree Bočelija i kineskog pijaniste Lang Langa uz operu i hor ispred veličanstvene gotske katedrale u Milanu povodom otvaranja izložbe podsjetio je na sposobnost ove zemlje da kreativnošću nadomjesti svoje propuste na drugim planovima.

Organizatori predviđaju 21 miliona posetilaca tokom šest mjeseci i prihode od 10 miliona evra kao podsticaj italijanskoj ekonomiji kroz prihode od turizma i povećane investicije.

Više od milion Kineza očekuje se na izložbi u Milanu, a italijanski zvaničnici se nadaju da će neki od njih postati dugoročni poslovni partneri.

Milano je danas pod jakim obezbjeđenjem, pošto je najavljen marš pokreta "Ne EXPO", a ranije ove nedjelje je policija izvela racije iz predostrožnosti kako bi spriječila eventualne incidente radikalnih grupa osumnjičenih da planiraju obračun sa bezbjednosnim snagama tokom demonstracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije