Privreda

U Modriči održano predavanje o ratarstvu i voćarstvu

U Modriči održano predavanje o ratarstvu i voćarstvu
U Modriči održano predavanje o ratarstvu i voćarstvu

MODRIČA - Stručnjaci Poljoprivrednog instituta Republike Srpske iz Banjaluke danas su ratarima i voćarima sa područja opštine Modriča održali predavanje o voćarstvu, proizvodnji krmnog bilja i kukuruza u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Stručnjak Zavoda za kukuruz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Goran Ostić rekao je na predavanju da su uslovi za sjetvu kukuruza usljed prošlogodišnjih obilnih padavina nepovoljni, pa je potrebna potpuna i blagovremena primjena agrotehničkih mjera, kao i upotreba sjemena kukuruza čiji hibridi garantuju kvalitet i prinose u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Šef Zavoda za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Nada Zavišić naglasila je da su trenutni klimatski uslovi povoljni za voćarstvo i da će ova godina, ukoliko u narednom periodu ne bude ekstremno niske temperature i jakog mraza, biti rodna.

"Voćnjaci su trenutno u odličnom stanju", rekla je Zavišićeva i preporučila voćarima da na vrijeme tretiraju voćke preparatima na bazi bakra i plavim uljem, voćnjake zaštite od štetočina, blagovremeno obave obradu zemljišta i orezivanje stabala.

Šef Odsjeka za poljoprivredu u Odjeljenju za privredu Modriče Jovo Mišić rekao je da je predavanje održano u okviru Zimske škole za poljoprivrednike.

"Predavanje, kojem su prisustvovali i učenici sa profesorima Poljoprivredne škole u Modriči, treće je po redu koje Odjeljenje za privredu organizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske", rekao je Mišić i naglasio da će do početka proljeća biti organizovana i predavanja za stočare, mljekare, a predviđen je i seminar o primjeni Pravilnika o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije