Privreda

U Modriči počela proizvodnja PVC profila

U Modriči počela proizvodnja PVC profila
U Modriči počela proizvodnja PVC profila

MODRIČA - Ambasador Njemačke u BiH Ulrike Marija Knoc u Modriči je danas s načelnikom opštine Mladenom Krekićem i vlasnikom preduzeća "Ornament" Nenadom Šabićem pustila u rad postrojenja za proizvodnju PVC profila, poluproizvoda za izradu PVC vrata i prozora.

Knocova je rekla da je pokretanje privrednih preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta put za razvoj privrede BiH.

"Zajednička ulaganja preduzeća 'Ornament' i kompanije 'ADT hemik' iz Njemačke u proizvodni pogon u Modriči dobar je primjer uspješne saradnje preduzeća iz BiH i Njemačke", istakla je Knocova i naglasila da ovu saradnju podržava Privredna komora Njemačke.

Ona je dodala da je o mogućoj saradnji privrednika Modriče i Njemačke razgovarala s načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Krekić je rekao da je sa ambasadorom Njemačke razgovarao i o projektima koje njemačka Ambasada finansira u BiH.

Šabić je, tokom svečanosti puštanja u rad postrojenja, rekao da je vrijednost investicije u proizvodnu halu i opremu za takozvani "termoforming PVC profila", koji se koriste u izradi PVC vrata i prozora, više od 1.000.000 evra.

"Termoforming PVC profila" je specifičan proces kojim će se, prvi put, na prostoru BiH proizvoditi PVC profili.

"Do sada su proizvođači PVC vrata i prozora u BiH profile uvozili iz inostranstva", rekao je Šabić i istakao da će se pokretanjem proizvodnje smanjiti debalans uvoza i izvoza BiH sa inostranstvom.

On je pojasnio da je kapacitet pogona, sa dva instalisana postrojenja, 400 kilograma PVC profila za 24 časa, od kojih se u krajnjem procesu proizvodnje može proizvesti 50 prozora.

Šabić je dodao da će u prvoj fazi u pogonu Modriča biti angažovana tri radnika.

Partner u pokretanju novog pogona u Modriči je kompanija "ADT hemik" iz Njemačke sa kojom "Ornament" sarađuje od osnivanja od 1996.

Svečanom otvaranju novog pogona "Ornamenta" prisustvovali su predstavnik "ADT hemik" Jirgen Hartman, prvi ataše za privredu u njemačkoj Ambasadi BiH Florijan Burhart, šef predstavništva njemačke privrede u BiH Aleksandar Mardian, te brojni privrednici i predstavnici lokalne vlasti Modriča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije