Privreda

U Previji nova poslovnica od 280.000 KM

U Previji nova poslovnica od 280.000 KM
U Previji nova poslovnica od 280.000 KM

RIBNIK- Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor "Elektrokrajine" Banjaluka Seka Kuzmanović danas su u Previji kod Ribnika svečano otvorili novi poslovni objekat poslovnice "Elektrokrajine", za čiju izgradnju i opremanje je ovo preduzeće uložilo 280.000 KM vlastitih sredstava.

Đokić je rekao da je Vlada Srpske odlučna u namjeri da u narednim godinama poveća obim investicija u sektor energetike u Srpskoj kroz izgradnju novih, prije svega proizvodnih, ali i poslovnih objekata, putem kojih će "Elektroprivreda Srpske" biti jača i bogatija, te razvijati svoju konkurentsku sposobnost u uslovima otvorenog tržišta.

"Razvoj, prije svega, podrazumijeva izgradnju novih energetskih objekata u kojima će se proizvoditi električna energija. To je važna smjernica vlasti Srpske i mi smo jedna od rijetkih republika u regionu koja danas ima na više lokacija aktivnost na izgradnji novih energetskih objekata proizvodnog tipa, a neki od njih su najveći u regionu", napomenuo je Đokić.

Đokić je najavio da će do kraja novembra biti puštena u probni rad, a naredne godine u punom kapacitetu Termoelektrana /TE/ "Stanari" kapaciteta 300 megavata električne energije, jedan od najvećih energetskih objekata izgrađenih u regionu u posljednjih nekoliko godina.

"Naš je cilj da u ovoj godini intenziviramo aktivnosti na izgradnji termobloka `Gacko 2` i Hidroelektrane /HE/ `Dabar`, a u narednih 15 dana `Elektroprivredi Srpske` dodijelićemo koncesiju za izgradnju vjetro-elektrane `Hrgut` u regionu Hercegovine", istakao je Đokić.

On je napomenuo da je vlast Srpske prepoznala sektor energetike kao svoju komparativnu prednost, zbog čega se tome mora dati još veći značaj, te da "Elektroprivreda Srpske" može biti nosilac izgradnje takvih objekata.

Đokić je rekao da je preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka najveće preduzeće ovog tipa u Srpskoj koje električnom energijom snabdijeva oko 49 odsto stanovništva Republike Srpske.

On je naveo da su okviru aktivnosti koje provodi ovo preduzeće brojni napori koje čine ka poboljšanju i stvaranju boljih uslova poslovanja s ciljem da "Elektroprivreda Srpske" ostvaruje što bolje rezultate u poslovanju i kroz distributivnu funkciju.

"Važna komponenta tog rada je doprinos razvoju lokalnih zajednica i konstantno nastojanje da se taj razvoj osjeti", istakao je Đokić.

Đokić je izrazio zadovoljstvo zbog izgradnje novog objekta na području opštine Ribnik, jer će radnici, a i kupci električne energije, imati adekvatan radni prostor za kvalitetniju uslugu.

On je istakao da je "Elektrokrajina" Banjaluka u procesu stalnih investicija, podsjećajući da je Vlada Srpske kroz program Investiciono-razvojne banke Srpske koji pruža podršku privrednom sektoru odobrila "Elektrokrajini" 20 miliona KM kreditnih sredstava za razvoj, u okviru čega je i izgradnja ovakvih objekata.

Đokić je podsjetio da je nedavno završen jedan ovakav objekat i u opštini Čelinac, dok je u planu izgradnja sličnih objekata u još nekoliko opština ovog distributivnog područja.

"Pored toga, velika ulaganja `Elektrokrajina` će i poboljšati uslove snabdijevanja, imati veći nadzor nad potrošačima električne energije u smislu pojačane kontrole i uvođenja savremenih sredstava i opreme za kvalitetnije poslovanje s ciljem smanjenja distributivnih gubitaka", istakao je Đokić.

On je rekao da je iz poslovanja "Elektrokrajine" Banjaluka u posljednjih nekoliko godina vidljivo da se distributivni gubici smanjuju i da se privode onoj granici na kojoj su verifikovani u tehničkom smislu na mreži.

Direktor "Elektrokrajine" Banjaluka Seka Kuzmanović rekla je da su radnici poslovnice Ribnik sada dobili moderan radni prostor sa adekvatnim uslovima za rad, a kupci električne energije prostorije u kojima mogu ostvariti svoje potrebe.

Kuzmanovićeva je navela da elektropreduzeća u Srpskoj, pa tako i "Elektrokrajina" Banjaluka imaju dva osnovna poslovna zadatka - smanjenje distributivnih gubitaka i povećanje nivoa naplate električne energije.

"S ciljem ostvarivanja tih zadataka `Elektrokrajina` Banjaluka je od 2006. godine uložila desetine miliona maraka na prioritetne projekte sanacije postojeće i izgradnju nove distributivne mreže sa akcentom na uvođenje i razvoj daljinskog očitavanja brojila i uređenja mjernih mjesta", kaže Kuzmanovićeva.

Ona je rekla da je uspješna realizacija postavljenih zadataka dovela do poboljšanja finansijskih rezultata preduzeća, što je otvorilo prostor i za investicije u obnovu radne mehanizacije i izgradnju novih poslovnih objekata preduzeća.

"Prva na redu za izgradnju upravo je bila poslovnica Ribnik, čiji su radnici proteklih godina radili u privremenom, neuslovnom i dotrajalom montažnom objektu u kojem je bilo teško ostvariti očekivanu radnu produktivnost i adekvatno uslužiti kupce električne energije", istakla je Kuzmanovićeva.

Ona je napomenula da novoizgrađeni objekat poslovnice Ribnik pored opštine Ribnik distributivno pokriva i opštine Drinić i Istočni Drvar sa više od 2.000 kupaca električne energije.

Poslovnica Ribnik zapošljava 29 radnika i električnom energijom snabdijeva nešto više od 2.000 domaćinstava i pravnih lica na području opština Ribnik, Drinić i Istočni Drvar.

Novoizgrađeni poslovni objekat čvrste gradnje je površine 260 metara kvadratnih, asfaltiran je pristupni put, te urađeno unutrašnje opremanje objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije