Privreda

U Prijedoru počinje izgradnja fabrike solarnih panela

U Prijedoru počinje izgradnja fabrike solarnih panela
U Prijedoru počinje izgradnja fabrike solarnih panela

PRIJEDOR - U Prijedoru bi iduće sedmice trebalo da počne izgradnja pogona za proizvodnju solarnih panela, vrijednog 3,2 miliona KM.

Ugovor o kupoprodaji zemljišta, na kojem će biti građena nova fabrika, danas su u Prijedoru potpisali gradonačelnik Marko Pavić i Jovica Katić, suvlasnik banjalučke firme "Premium" koja je u ovom poslu investitor.

Pavić je rekao da je ovo jedan od rezultata dugogodišnje misije lokalne vlasti u Prijedoru kojom se privlačenjem stranih i domaćih investicija stvara sigurna podloga za nova radna mjesta.

"Podržavamo ovaj posao i iz razloga što je pred takvim poslovima budućnost i što će oni na ovim prostorima tek doći do izražaja. Republika Srpska već ima zakonodavstvo u oblastima alternativnih izvora energije kao što su sunce, vjetar i biomasa, ali ga već i mijenja", naveo je Pavić.

Direktor "Premiuma" Jovica Katić rekao je da je sa drugim suvlasnikom, koji je fizičko lice iz NJemačke, realizaciju ove ideje započeo prije četiri godine i da je u Prijedoru našao na odgovarajuće uslove.

"Za četiri do četiri i po mjeseca trebalo bi da bude završena proizvodna hala, a prva proizvodnja da krene za osam mjeseci. U početku planiramo 15 do 18 zaposlenih radnika, a u punom proizvodnom kapacitetu 39. Izvozićemo 80 odsto proizvodnje", najavio je Katić.

"Premium" je od grada Prijedora kupio zemljište u industrijskoj zoni Celpak u kojoj se nalaze parcele površine od 3.000 do 10.000 metara kvadratnih. Po ispunjavanju ovdašnjih kapaciteta, investitorima će biti na raspolaganju nova industrijska zona kod Janjića pumpe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije