Privreda

U SAD odobrene nove vrste GMO krompira i jabuka

U SAD odobrene nove vrste GMO krompira i jabuka
U SAD odobrene nove vrste GMO krompira i jabuka

VAŠINGTON - Uzgoj krompira koji su genetski modifikovani da nemaju "modrice" i da proizvode manje štetnih hemikalija pri prženju, zajedno sa još dvije vrste jabuka otpornih na truljenje, odobren je danas na američkom tržištu.

"Ove namirnice su bezbjedne i hranljive isto kao i njihove tradicionalne vrste", navodi se u saopštenju američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), a prenosi agencija Frans pres.

Ovom odlukom odobreno je uzgajanje šest vrsta krompira, na tržištu poznatih kao robna marka "innate" krompiri, koje proizvodi "J. R. Simplot kompani" iz američke savezne države Ajdaho.

"Odobrene vrste ne samo da su otporne na 'modrice', već takođe proizvode manje akril amida, hemikalije koja se može osloboditi iz pojedinih namirnica pri kuvanju ili prženju, i za koju je utvrđenu da je kancerogena", navodi se u saopštenju tog američkog organa.

FDA je, takođe, odobrila uzgajanje dvije vrste genetski modifikovanih jabuka otpornih na truljenje, poznatijih kao "arktičke jabuke", kanadske kompanije "Okanagan spešalti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije