Privreda

U Trnopolju otvorena najveća farma crvenog norveškog govečeta

U Trnopolju otvorena najveća farma crvenog norveškog govečeta
U Trnopolju otvorena najveća farma crvenog norveškog govečeta

PRIJEDOR - U Trnopolju kod Prijedora danas je zvanično otvoren Uzgojno-selekcioni centar NRF "Arifagić investment" vlasnika Jusufa Arifagića, u čije je osnivanje uloženo oko 14 miliona KM.

Riječ je o jednoj od najsavremenijih i najvećih farmi norveškog crvenog govečeta na svijetu.

Arifagić je nakon ceremonije otvaranja novinarima izjavio da ova savremena farma narodima na ovim prostorima može služiti kao primjer da se njihova budućnost nalazi isključivo u njihovim rukama.

"Ako želimo da stvorimo nešto vrijedno što će cijeniti svijet, onda moramo prije svega mi biti ti koji ćemo se ujediniti i naći rješenja za naše probleme. Primjer sam, na neki način, čovjeka koji na ove prostore nastoji donijeti progres, ali sam isto tako svjestan da izgradnjom jakog kolektiva, zapravo zajedništva i učešća građana Prijedora, šire regije i cijele države u ovom projektu možemo ostvariti stabilan napredak po pitanju ekonomije i svega ostalog", rekao je Arifagić.

U proteklih 7 godina u izgradnju ove farme i njeno opremanje najsavremenijom opremom, među kojom je i kompjuterska, Arifagić je izdvojio 8 miliona KM vlastitih sredstava, dok je 6 miliona KM kreditnih sredstava turske Zinat banke.

U izgrađenom prostoru površine 7.300 metara kvadratnih, od čega su najveći dio štale, trenutno se nalazi 520 muznih krava crvene norveške pasmine.

"Farma mjesečno isporučuje 60.000 litara mlijeka poznatoj kompaniji 'Megle', a u njoj je trenutno zaposleno 30 radnika, među kojima osam sa fakultetskim diplomama", istakao je Arifagić.

On je dodao da farma posjeduje vlastiti prostor za skladištenje mlijeka, veterinarsku stanicu i poljoprivrednu apoteku, te ističe da ovo nije konačan kapacitet, jer je u planu izgradnja novih štala za uzgoj oko 5.000 muznih krava i posao za 500 radnika.

Arifagić je naglasio da će u narednom periodu značajnu pažnju posvetiti savremenom obrazovanju kadra kako bi bili u mogućnosti da idu u korak sa savremenim trendovima iz oblasti mljekarstva, što će raditi u saradnji sa norveškom zadrugom "Geno", čiji su mu predstavnici tokom proteklih godina pružali nesebičnu pomoć i podršku u realizaciji ovog projekta.

On je poručio dijaspori BiH da ova farma može poslužiti kao primjer da svi oni koji su u inostranstvu i imaju kapital, trebaju doći u BiH i investirati, čime će pokazati da zajedno sa ljudima koji ovdje žive mogu realizovati profitabilne projekte i da se mogu nositi sa evropskim standardima i tokovima u oblasti privrede.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su ambasadori Norveške En Vibeke Lilo i Turske u BiH Ahmet Jildiz, predstavnici Zirat banke, Spoljnotrgovinske komore BiH, Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske, te lokalne zajednice, koji su obećali da će i ubuduće pružati podršku u realizaciji svih projekata koji su usmjereni na privredni razvoj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije